Društvo

Nastavnik Filip Klain u OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu osmislio program za slepu i slabovidu decu

Iako zakon obavezuje nastavnike na poseban individualni pristup u radu sa učenicima kojima je potrebna dodatna podrška u savladavanju gradiva, često se dešava da oni, i pored najbolje volje, nailaze na razne prepreke u realizaciji nastave.

U OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu neprestano se radi na unapređenju nastave, a ono, svakako, uključuje i učenike kojima je potrebno dodatna podrška u obrazovanju. Odeljenjske starešine , nastavnici, učitelji i stručna služba, zajedno sa roditeljima, osmišljavaju individualne planove rada sa ovakvim učenicima, a sada se otišlo i korak napred.

“Naime, ove školske godine dobili smo učenika prvog razreda koji je slep. Njegovo prilagođavanje na rad u kolektivu bilo je postepeno, a istovremeno se počelo razmišljati kako da se ovom učeniku, ali i drugim učenicima sa poteškoćama u učenju, olakša savladavanje gradiva”, kaže Miljan Bojanić, dirktor OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu.

Foto: OŠ “Desanka Maksimović” Čokot

Rešenje je našao nastavnik informatike i računarstva Filip Klain koji je osmislio poseban program za slabovide i slepe učenike. U projektu su učestvovali i nastavnik tehnike i tehnologije Ivan Živić, ali i tim mladih polaznika škole programiranja Cambridge Jakov Sekulić, Mihajlo Đelić, Aleksa Bulatović, Jovan Stojanović, Tadija Živković i Pavle Aleksić.

“Program ”Feel Maths” omogućava učeniku da sa lakoćom savlada oblike, brojeve, sabiranje, orijentaciju u prostoru, kao i testiranje znanja iz svih oblasti. Na unapređenju i obogaćivanju sadržaja programa”, kaže nastavnik Filip Klain.

Mali prvak već je isprobao ovaj program i oduševljen je, tako da jedva čeka povratak u školu kada će moći da uči zabavljajući se.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com