Kultura

Narodni muzej Niš i SANU potpisali protokol o saradnji

Narodni muzej Niš i Srpska akademija nauka i umetnosti potisali su protokol o saradnji. Tom prilikom je rečeno da su u planu veći zajednički projekti i da je značaj od saradnje obostran, te i da se njome se otvara nova stranica u kulturi Niša.

Srpska akademija nauka i umetnosti do sada je sarađivala sa Narodnim muzejom Niš – koristila je prostor Sinagoge za koncerte i izložbe. Međutim, to je bio samo početak jedne veće saradnje kakvu sada predviđa protokol potpisan u Nišu.

Protokol su potpisali predsenik ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, akademik Ninoslav Stojadinović, i v.d. direktora muzeja Nenad Spasić u nadi da će saradnja ubuduće doneti ambicioznije projekte koji su značajni za kulturu našeg grada. Takođe, potpisanim dokumentom SANU ujedno promoviše muzej i njegov izuzetno bogati fond.

Prilikom potpisivanja najavljena su i prva dva izložbena projekta. Jedan je studijska izložba – “Stevan Sremac, akademik i književnik”, koja će biti postavljen a u okviru stalne književno-memorijalne postavke  u novom galerijskom prostoru, koji je nedavno grad ustupio. Drugi projekat se iz fonda Zbirke Istorije umetnosti o velikanu srpskog slikarstva, rođenom Nišliji, pod nazivom: Borivoje Bora Stevanović, slikar i akademik. Ekskluzivno, prvi put, biće izloženo 12 umtničkih slika izuzetne umetničke vrednosti.

Inače, prva međusobna saradnja dve značajne institucije kulture bila je još 2004. godine. Tada je u Galeriji SANU u Beogradu gostovala izložba Narodnog muzeja ’’Arheološko blago Niša’’.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com