Kultura

U Galeriji “Sinagoga” izložba povodom 60 godina od prvog čovekovog leta u svemir

Izložba „60 godina od prvog čovekovog leta u svemir“, otvorena je u Galeriji Sinagoga. Gostovanje izložbe u Nišu zajedno su organizovali Grad Niš i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika „Naisus“, a suorganizator je Narodni muzej Niš. Izložba je u aprilu održana u Ruskom domu u Beogradu.

Leonid Kamp, član Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, izrazio je zadovoljstvo što ova izložba može da se pogleda u Nišu.

Foto: V.P,

Dvanaestog aprila 1961. cela planeta je bila svedok događaja koji je iz korena promenio čovekovo shvatanje Kosmosa– svemirska letelica Vostok, kojom je upravljao Jurij Aleksajevič Gagarin, lansirana je u Zemljinu orbitu, a ovaj jedinstvani let trajao je punih 108 minuta.

Foto: V.P,

Prvi deo izložbe je posvećen Juriju Gagarinu, čoveku koji je prvi na svetu uspeo da se približi kosmosu. Jurij Aleksejevič je bio sin običnih radnika iz Smolenske oblasti, koja je Rusiji dala mnogo heroja.

Drugi deo izložbe predstavljaju umetnički radovi nastali u Studiju vojnih umetnika „Mitrofan Grekov”. Dvadeset sovjetskih i ruskih majstora sačinili su svojevrsan pregled istorije istraživanja svemira: u pitanju su portreti Jurija Gagarina, prve žene-kosmonauta Valentine Tereškove i mnogih drugih.

Na otvaranju izložbe dr Marija Ranđelović održala je predavanje bazirano na svojoj knjizi „Valentina Tereškova- prva žena u svemiru“. U muzičkom delu programa nastupile su profesorke Fakulteta umetnosti Katarina Simonović Ivanković, sopran i Jelena Deljanin Aleksić, pijanistkinja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com