Društvo

Međunarodni naučni skup: TRADICIONALNA ESTETSKA KULTURA 14: ČULNOST I KULTURA

Ogranak SANU u Nišu i Fakultet umetnosti u Nišu održali su četrnaesti nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem – Tradicionalna estetska kultura 14: Čulnost i kultura.

Skup je održan na Univerzitetu Nišu, a zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti, organizatori su izabrali tzv. hibridnu formu, koja je, pored prezentovanja radova in vivo, omogućila i učešće u viruelnom obliku. Za sve zainteresovane, organizatori su obezbedili direktan prenos simpozijuma putem Fejsbuk stranice Fakulteta umetnosti u Nišu.

Na svečanom otvaranju prisutnima se najpre obratioprof. dr Jovan Stepanović, prorektor za nauku i izdavačku delatnost Univerziteta u Nišu, a pozdravne reči uputili su i redovni član SANU Vladimir Rakočević, predstavnik Ogranka SANU u Nišu i prof. dr Milena Injac, v.d. dekana Fakulteta umetnosti u Nišu.

Foto; SANU Niš

Razmatranje pitanja čulnosti i kulture počelo je uvodnim predavanjem dr Ivane Medić, sa Muzikološkog instituta SANU, na temuMuzičko prikazivanje čulnosti, a nastavljeno je prezentacijomrada pod nazivom Sive zone: vidljivo i nevidljivo, autora dr Miška Šuvakovića, redovnog profesora Fakulteta za medije i komunikacijeUniverziteta Singidunum u Beogradu.

Nakon uvodnih saopštenja, učesnici simpozijuma izlagali su svoje radove u dve sesije, gde se pokazalo da je univerzalnost izabranih pojmova –čulnost i kultura –rezultirala radovima iz različitih, pa i naizgled nespojivih disciplina– od filosofije, religije i književnosti do vizuelnih umetnosti, muzike, medija i matematike.

Saopštenja izložena na naučnom skupu bićepublikovana u zborniku radova, koji će upotpuniti dosadašnju kolekciju različitih temata iz problemskog okvira tradicionalne estetske kulture: Estetska dimenzija kuće (2005), Svakodnevlje i praznik (2006), Telo i odevanje (2007), Hleb (2008), Igra (2009), Eros (2010), Vrt (2011), Zanat (2013), Prostor (2014), Mediji (2015), Lepo i ružno (2016), Beseda (2017) i Slika i pismo (2018).

Održavanje naučnog skupa finansijski je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dok je tehničku podršku u realizaciji simpozijuma pružio Studentski kulturni centar Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button