Kultura

IZLOŽBA U NIŠU – Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu

U Galeriji Sinagoga u Nišu 25. marta 2021. godine u 13 sati biće otvorena izložba RATNA SLIКA SRBIJE U DRUGOM SVETSКOM RATU 1941 – 1945. Autori izložbe su dr Mirjana Mraović, Nataša Milošević Dulić, dr Jasmina Nikolić i dr Dragana Miloradović, a izložba je zajednički projekat Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“.

Muzeološku postavku uradio je Vuk Obradović, dok je Jelena Кnežević prezentovala dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu. Organizatori izložbe ispred Narodnog muzeja Niš su kustosi Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić.

“Izložba je nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe kao primarnog istorijskog izvora, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorisjkog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja. Arhivska dokumenta i fotografije faktografski oslikavaju delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa jugoslovenske narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju okupirane teritorije Srbije, ali, s druge strane, oslikavaju i okupaciju zemlje, sudbinu izbeglica i ratnih zarobljenika u nemačkim logorima, stradanje civilnog stanovništva. Na izložbi se mogu videti fotografije i dokumenta iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 instiucija kulture iz sedam gradova Srbije. Dodatak izložbi predstava deo pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“ koji čine eskponati iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu te se mogu videti dela Đorđa Andrejevića Кuna, Dušana Gakovića, Stevana Dukića, Save Sandića, Ota Loga i dr.”, kazali su organizatori.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 12 do 18 sati od utorka do petka, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Izložba je otvorena do 2. maja 2021. godine.

Svi posetioci moraju nositi maske i održavati fizičku distancu od dva metra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com