Društvo

Nameštaj, didaktička sredstava, asistivna i digitalna tehnologija za niško Razvojno savetovalište od UNICEF-a

UNICEF nastavlja da oprema Razvojna savetovališta za decu sa smetnjama u razvoju

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) saopštio je danas da nastavlja da oprema Razvojna savetovališta namenjena deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama, napominjući da je u Srbiji svake godine potrebna podrška za 60.000 dece predškolskog uzrasta i njihove porodice u prevazilaženju razvojnih rizika, smetnji i teškoća u razvoju.

Kako je naveo UNICEF, kašnjenje u razvoju se kod dece ne prepoznaje dovoljno rano, pa porodice često izgube mnogo vremena tragajući za odgovarajućom podrškom.

Zato je ključno da deca sa razvojnim rizicima dobiju podršku na vreme, jer blagovremenim uključivanjem u program ranih intervencija oko 70 odsto dece može da nadoknadi razvojna kašnjenja i sustigne svoju generaciju pre polaska u školu.

“Ove godine plan je da za postojeća razvojna savetovališta u Nišu, Čačku, Šapcu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu i Kikindi obezbedimo vozila kojima će stručnjaci redovno odlaziti u posete porodicama i deci”, naveo je UNICEF.

Takve posete omogućavaju da sva deca dobiju podršku i priliku za učenje, jer je porodično okruženje najprirodnije za svako dete, a roditelji se tako osnažuju da se oslanjanju na sopstvene snage i mogućnosti.

“U Užicu, Pirotu, Valjevu, Smederevu, Boru i Jagodini planiramo da formiramo nove timove koji će raditi sa decom i porodicama kojima je potrebna podrška i tako omogućimo da sva deca imaju jednake mogućnosti za napredovanje”, precizirao je UNICEF.

Kako je naglašeno, za roditelje i decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju čekanje nije opcija i zato UNICEF poziva građane i kompanije u Srbiji da se uključe u kampanju za podršku deci sa razvojnim teškoćama i smetnjama i njihovim roditeljima donacijom na žiro račun 160-666-18, svrha uplate 0222 – Tata, mama, mi smo sa vama.

Od prikupljenih donacija biće nabavljeni nameštaj i didaktička sredstava, asistivna i digitalna tehnologija, kao i vozila kojima će stručnjaci ići u redovne posete deci i njihovim porodicama.

“Kada ste roditelj deteta sa autizmom ili nekom drugom razvojnom poteškoćom, vrlo često nailazite na osudu okoline, kako potpunih stranaca tako i nekih vama bliskih ljudi. Kada nas je pedijatar uputio na Razvojno savetovalište, već smo znali da postoji mogućnost dijagnoze autizam, ali smo se nekako nadali da nije”, rekla je mama dečaka sa poremećajem iz spektra autizma Biljana Vasković, preneo je UNICEF.

Ona je ukazala da je baš tu, u Razvojnom savetovalištu, bilo najsigurnije mesto na kome je njihovo dete prvi put dobilo podršku van porodice, slobodu da bude svoje, priliku da uči i razvija se svojim tempom, ne onim koji mu nameće sredina i društvo.

“Za nas je to značilo postavljanje jakog temelja za dalji razvoj cele porodice i osnaživanje zbog kojeg danas znamo da naše dete nije ‘manje’ u odnosu na druge, da biti drugačiji nije nužno i loše”, izjavila je Vasković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com