Društvo

Najlepša učionica u Srbiji nalazi se u niškoj školi

U Prehrambeno-hemijskoj školi učenici ne čekaju da im neko sredi i uredi prostor u kome uče i rade i gde provode veći deo dana. Pokazali su to i time što su sami, na sopstvenu inicijativu, počeli da uređuju učionice u školi.

Da su posao obavili besprekorno pokazavši svu svoju kreativnost podvrđeno je prvom nagradom na Konkursu koji je organizovala Kompanija Target na nivou cele Srbije. Tako se najlepše uređena učionica u Srbiji nalazi u Prehrembeno-hemijskoj školi u Nišu.

„Izborom najlepše uređene učionice bile su obuhvaćene sve osnovne i srednje škole u Srbiji“, kaže Tanja Mikić Nikolić, direktorka Prehrambeno-hemijske škole. „Otuda nam je nagrada koju smo dobili utoliko draža i ponosimo se kako nagradom tako i našim đacima koji su sve uradili sami“.

Postavka u učionici se menja tematski svakog meseca.

„To je prostor u kome se na delu vidi kreativnost učenika, a pored toga, u jednoj tako kvalitetno uređenoj učionici njima ne pada teško da provode pola dana radeći i učeći“, dodaje direktorka škole što se vrlo brzo odrazilo i na njihov uspeh.

Belinu školskih zidova đaci su zamenili veselim dekoracijama koje su uradili sami. U jednom uglu učionice nalazi se prava mala botanička bašta, na zidovima su slike i poruke poznatih ličnosti. Ima ih i na engleskom jeziku jer se u toj učionici održava i nastava engleskog. Sa plafona učionoce vise leptiri, tako da se stiče utisak da je učionica, kada zakoračite, u nju prepuna leptira. Slično je i sa zidovima na kojima se, kažu đaci kroz smeh, leptiri odmaraju od leta.

„Učionica je predivna, nije monotona i pravo je zadovoljstvo sedeti u njoj. Mada ima puno lepih detalja, oni nam ne odvaćaju pažnju jer se osećemo nekako opušteno i u potpunosti se posvetimo predavnju profesora“, kažu učenici iz jednog odeljanja.

Sada se đaci drugačije odnose i prema školskom nameštaju.

„U ovoj učionici nema više klupa koje su polomljene, na podu nema otpada i papirića, zidovi su čisti, sve je na svom mestu. O tome brinu sami učenici, oni koji su je uredili svojim idejama i svojim rukama, ali i oni koji u njoj slušaju nastavu“, objašnjava Tanja Mikić Nikolić.

Na isti način se trenutno opremaju još neke učionice u školi.

„Postavke u učionicama se menjaju, a sadržaj je povezan sa preznicima koji se obeležavju. U učionici gde radi sekcija kreativnih veština trenutno se pripremaju ormari za ostale učionice koji će biti oslikani dekupaž tehnikom, pripemaju se i saksije sa cvećem i ostali elementi koji će opčemeniti školski prostor“, dodaje Tanja Mikić Nikolić.

Učenici nisu zaboravili ni na nastavnike, pa su dali obećenje svima da će, kada završe učionice, srediti i nastavničku kancelariju. Već su počeli. Uneli su držače za sveće, dekupažom su osvežili neke delove nameštaja, ali je to tek početak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com