Društvo

Uskoro forenzičari iz Niša kao „Istražitelji iz Majamija“

Prehrambeno hemijska škola u Nišu uvodi novi smer

Prehrambeno hemijska škola u Nišu od sledeće školske godine dobiće novi smer u četvorogodišnjem trajanju za zanimanje tehničar za operativnu forenziku. Tako će Niš, posle Subotice i Kruševca, biti treći grad u Srbiji koji će obrazovati kadrove za ovo atraktivno zanimanje, kaže za Srbija vesti Tanja Mikić Nikolić, direktorka niške škole.

Malo je onih koje nije prvukla TV serija „Istražitelji iz Majamija“ u kojoj Horejšio Kejn i njegov tim veštih forenzičara otkriva i najkomplikovanija ubistva. Novo vreme traži nove obrazovne profile, blagovremeno su shvatili u srednjoj Prehrambeno hemijskoj školi u Nišu i od sledeće školske godine ponudili učenicima „Horejšio“ smer, kako u šali kažu.

Novi smer, tehničar za operativnu forenziku, koji će prve učenike u Prehrambeno-hemijsku školu u Nišu upisati školske 2022-23 godini, pokrenut je na inicijativu nastavnika stručnog veća hemičara ove škole, a uz podršku Zajednica škola Srbije u području rada hemije, nemetala i grafičarstva.

„Izrađen je standard kvalifikacija koji precizno definiše kompetencije, znanja, veštine i sposobnosti koje učenici treba da poseduju nakon završetka školovanja na obrazovnom profilu tehničar za operativnu forenziku, imamo i nastavnički kadar i 11 opremljenih laboratorija, tako da 1. septembra 2022. krećemo sa novim obrazovnim profilom koji podrazumeva četvorogodišnje školovanje. Iskustva kolega iz Subotice i Kruševca koji od prošle godine imaju ovaj smer su da deca pokazaju veliko interesovanje, isto očekujemo i u Nišu“, ističe direktorka škole Tanja Mikić Nikolić.

Foto: Prehrambeno-hemijska škola Niš

Budući učenici na ovom smeru naučiće da uzimaju uzorke na terenu, izrađuju i učestvuju u izradi i analizi dokumentacije sa mesta događaja, laboratorijskim ispitivanjima i obradi
rezultata, uz poštovanje zakonske regulative iz oblasti forenzike, standarda i važećih propisa.

„Škola je detaljno analizirala materijalno – tehničke i ljudske resurse i kroz elaborat o opravdanosti formiranja ovog smera obavestila Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od postojećih osam laboratorija, dve su u potpunosti renovirane, a mašine i opremu je škola dobila iz fondova Evropske unije kao podršku srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji. Vrednost donirane opreme je 31. 000 evra u ovom trenutku. U školi već radi jedanaest nastavnika hemije i pet nastavnika hemijske tehnologije koji se neprestano stručno usavršavaju kroz Erazmus plus projekte a čije kompetencije odgovaraju zahtevima ovog obrazovnog profila“, kazala je Mikić Nikolić.

Foto: Prehrambeno-hemijska škola Niš

Na četvtoj godini će učenici ovog smera imati i predmet kriminologiju, što će se odvijati u saradnji sa stučnjacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Nakon završetka školovanja tehničari operativne forenzike moći će usko da sarađuju ne samo sa MUP-om, već i sa muzejima na arehološkim nalazištima, kao i sa vojnom policijom.

„Svuda gde su potrebna hemijsko-laboratorijska ispitivanja, instrumentalne metode i analize uz pomoć aparata, oni će moći da se uključe u rad. Forenzika i jeste vrhunska, primenjena hemija“, zaključuje direktorka Prehrambeno-hemijske škole u Nišu, Tanja Mikić Nikolić.

Treba napomeniti da nakon okončanja četvorogodišnjeg školovanja učenici u zvanju „tehničar operativne forenzike“ imaju prohodnost prema brojim prirodno-matematičkim, hemijskim i tehnološkim fakultetima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Jao Boze, sta sve necu cuti i procitati… Forenzicari iz Nisa.. iz dzamije, srednja skola, ce budu k’o istrazitelji iz Majamija.
    Prvo, ovo nije Majami, drugo, dupe treba da se zagreje mnogo da bi bio forenzicar iz Majamija u Nis, nego kao sto se sve obecava i (citaj:desava) u ovu nasu nazovi zemlju, tako i ovaj smer! Iz tu dzamiju moz samo frizer neki da izadje, pa i to!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com