Kultura

Nagrada za životno delo prvi put dodeljena rokerima iz Niša

Članovi grupe Kerber iz Niša dobitnici su državnog priznanja za životno delo za izuzetan sveukupan doprinos estradno-muzičkoj delatnosti. Nagradu im je dodelio Savez estradnih umetnika Srbije (SEMUS), čime je Kerber postao prvi rokenrol predstavnik u velikoj zajednici nagrađenih muzičara i umetnika.

Nagrada za životno delo je druga po rangu ove muzičke asocijacije, koja obuhvata 34 udruženja estradnih umetnika.

O nagradi je odlučivala stručna komisija kojom rukovodi Mića Janković dirigent Orkestra televizije Novi Sad.

Foto: Kerber

Malo sam se raspitivao i saznao da, do sada, niko od rokera nije dobio ovakvu nagradu, što ne znači da ne treba. Mi smo probili led. Bili smo zatečeni, pomalo zbunjeni, ali priznajem prija kad vas neko sagleda na takav način. Nagrada nije kategorija kvaliteta, već je njome sagledan jedan rad u muzičkoj delatnosti na teritoriji Srbije. Država nam je dala nagradu“, kaže Goran Šepa – Gale Kerber.

Foto: Kerber

Kuriozitet ove nagrade je i u tome što je dodeljena poimence svim članovima benda. Pored Galeta, Nagradu Srbije za životno delo dobili su Branislav Božinović, Nebojša Minić, Zoran Madić, Tomislav Nikolić i Josip Hartl.

Foto: Kerber

Nagrade Saveza estradnih umetnika do sada su, iz neznanih razloga, dodeljivane uglavnom pevačima narodne muzike, doduše, u manjoj meri za životno delo.

Foto: Kerber

Za ovih 30 godina Savez je malo škartao i bio škrt sa dodelama tih nagrada, tako da ni narodnjaci nisu nagrađivani u nekoj većoj meri, a i dobijali su uglavnom nagradu Estradni umetnik. Ova nagrada za životno delo, je druga po značaju, jer se pored muzičara i vokalnih solista sagledava i rad kompozitora i tekstopisaca koji su iza sebe ostavili vidljiv i značajan trag. Najznačajnija od svih je nagrada Nacionalni umetnik koju je do sada dobio jedan džez muzičar i Đorđe Marjanović“, objašnjava Gale.

Foto: Kerber

Šest studijskih albuma, dva koncertna, jedan singl, dve kompilacije, jedan boks set i na hiljade koncerata, dosadašnji je učinak niškog hard rok benda Kerber, kojem je pobeda na Omladinskom festivalu u Subotici 1983. godine širom otvorila vrata jugoslovenske rok scene. Nastupe u niškim klubovima zamenili su veliki koncerti koje su radili po čitavoj Jugoslaviji. U jeku popularnosti, 1987. godine Kerber je održao čak 200 koncerata, a najveću popularnost, bend iz Niša imao je u Bosni, Makedoniji i Srbiji. Sa ništa manjim uspehom nastupali su i u Grčkoj i Velikoj Britaniji.

Kako je rasla popularnost tako je intenzivirano i snimanje pesama i albuma – Nebo je malo za sve (1983.) Ratne igre (1985.) Seobe (1986.) Ljudi i bogovi (1988.) Peta strana sveta (1990.) i Zapis (1996.).

Foto: Kerber

Kerber je još sa Seobama zaslužio nagradu.

Seobe, Ratne igre i pesme koje je bend dao na početku svoje karijere, to je sve vreme lomilo komisiju za nagrade. Sve vreme su nas imali u vidu i interesantno je da smo im odmah zapali za oko, ali verovatno stvar još nije bila sazrela, da nagrada dođe u naše ruke. Za nju je, na kraju, potrebno dokazati se, a to obično postignemo do nekih zrelih godina“, navodi Gale Kerber.

Svaka od njihovih pesama obojena je karakterističnom bojom Galetovog glasa.

To je neki božiji beleg. To ili imaš ili nemaš. Moja priča o muzici, umetnosti, o bilo čemu u životu je, nemoj da tragaš za nečim što nemaš. Nemoj ni da pokušavaš da ga nađeš“, kaže Gale.

Foto: Kerber

Novi album Kerber je započeo pre pet godina, stigao do pola, ali još ne mogu da kažu kada će ga završiti.

Jeste mnogo godina prošlo od poslednjeg albuma, ali ne žalimo i ne žurimo. U međuvremenu je bila neka moda izdavanja singlova, ali i brz tempo života diktira svoje. Da bi Kerber ušao u studio na pet ili šest meseci, potrebno je da ništa drugo i ne radimo, a to u ovom modernom društvu nije moguće. A i ja sam prenervozan da bi sedeo u studiju i nešto filozofirao. Više sam za to daj pesmu, otpevam, snimim i idem dalje“, ističe Gale.

Foto: Niske vesti

Nenametljivi van scene, ali eksplozivni na sceni, i danas uživaju veliku popularnost.

„Mi smo bend koji je uvek na bini i toga nam nikad nije dosta. Radujemo se što će doček Nove godine proći radno, čak tri večeri zaredom. Još ne smem da otkrivam gde. Planiramo da obradujemo i Nišlije jednom dobrom svirkom, povodom ove nagrade ili nekim drugim, nije važno. Mi volimo da se poklonimo svom gradu, jer nas, naš grad, poštuje. Kad i gde će biti taj koncert, javićemo vam“, ostao je tajnovit Gale Kerber.

Ono što je sigurno, a kako je nedavno najavio Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica, Kerber će 2. januara nastupati u tom gradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com