Kultura

Nagrada 7. Niškog salona: 12/2 umetniku Nikoli Džafu iz Novog Sada

Nagradu sedmog Niškog salona: 12/2 u Nišu dobio je Nikola Džafo za sliku „Net Tarner crnac koji je prvi odsekao glavu svom gazdi“ u kojoj je, prema navodima žirija, uspešnim korišćenjem referenici iz istorije umetnosti i društva aktuelizovana tema ličnih i javnih sloboda. Žiri u sastavu mr zidnog slikarstva Slavica Erdeljanović Curk, istoričar umetnosti Nemanja Petrović i kustos GSLU Milan Ristić je istakao umetničku i ličnu budnost autora, kao i visoku likovnost dela.

Niški salon održava se sedmi put u organizaciji GSLU, a ovogodišnji selektori su istoričarka umetnosti prof. dr Jasna Кujundžić Jovanov iz Novog Sada i slikar prof. mr. Perica Donkov iz Niša. Pored Nikole Džafa u selekciji Jasne Кujundžić Jovanov izlažu Nebojša Lazić, Snežana Petrović, Jasna Gulan Ružić, Milan Nešić i Jovana Popović Benišek, dok su u selekciji Perice Donkova umetnici Nemanja Nikolić, Milica Lazarević, Miron Mutaović, Dušan Sanojević, Nevena Milosavljević i Lena Jovanović.

Nola Džafo (Novi Sad, 1950) je diplomirao i magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine. Idejni tvorac i pokretač grupe LED ART (1993), s kojom kreira i realizuje više od trideset projekata. Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju (Beogradu, 1995) i Multimedijalnog centra „Led art“ (Novi Sad, 2000), osnivač Art klinike (Novi Sad, 2000). Bez obzira na oblik umetničkog nastupa, u javnost izlazi s radovima ili nastupima koji su obeleženi izrazitim aktivističkim stavom i društvenom kritikom. Njagovim akuelnim radom preovladavaju crtačka ostvarenja.

„Tokom poslednje decenije, Džafov panoptikum se pretvara u autentični kabinet čudesa, a ova transformacija se odigrava sažimanjem različitih puteva njegovog ranijeg delovanja: vizure slikara boema, iskoraka u paralelnu umetničku dimenziju, eksplicitnog antiratnog stava, preispitivanja društvenih vrednosti, iniciranja kolektivnog duha (Led art, Art vrt, Stolica, Javna šišanja, Iscrtavanje zločina, džank art, itd.), zahvatanja u istoriju umetnosti, da bi između višeznačne uloge sada već legendarnog Zeca u likovnom i aktivističkom angažmanu i ostalih tematskih celina bila uspostavljena ravnoteža“, zaključila je prof. dr Jasna Кujundžić Jovanov

U prethodnih šest održavanja Nagradu Niškog salona: 12/2 primili su Anica Vučetić, Čedomir Vasić, Vukašin Milović, Radoš Antonijević, Nikola Marković i Marija Dragojlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com