Društvo

Na odbranu diplomskog rada u prabakinim tkanicama

 Nepisano pravilo je da akademci za odbranu diplomskog rada  budu svečano obučeni jer na taj način  odaju poštovanje fakultetu i univerzitetu na kome su studirali. I mladi i talentovani Jovan Milić, niški humanitarac, se držao tog pravila, ali je oko pojasa imao i tkanice, važan deo tradicionlne narodne nošnje u Srbiji. Odlučio je da se tako pojavi na odbrani diplomskog rada iz dva razloga, da se zahvali prabaki Ružici Popović, baki njegove majke koja je puno pomogla porodici, ali i da pokaže da su prave vrednosti u društvu kojih se moramo držati porodica i tradicija. Tkanice  koje je Jovan nosio stare su blizu, ako ne i više, od jednog veka i simbol su veze koja postoji u jednoj porodici.

„To je detalj za koji sam verovao da nikome neće pasti u oči, ali se dogodilo sasvim obrnuto, svi su to primetili“, kaže Jovan Milić. „Inače, tkanice koje sam nosio čuvaju se u mojoj porodici kao sećanje na baku Ružicu i kao deo tradicionalne narodne nošnje kod nas. Budući da sam jako vezan za porodicu pa i prabaku koja je znala da pomogne porodici u najtežim trenucima, želeo sam da joj se nekako na ovaj način i zahvalim i kažem da je su njene želje ispunjene“, priča Jovan.

Dodaje da je na taj način povezao prošlost i sadašnjost.

Jovan Milić; Foto: privatna arhiva

„Svesni smo da živimo u 21. veku, veku novih tehnologija, ali isto tako moramo da budemo svesni i činjenice da ne bi bilo naše budućnosti da nismo imali prošlost i zbog toga je jako važno da pamtimo svoju istoriju i negujemo tradiciju“, dodaje Jovan.

Jovan Milić je prvi student u generaciji 2015. godine koji je diplomirao, ali je i prvi student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu koji je na kraju osnovnih studija umesto 240 imao 255 bodova. Diplomirao je sa 10 i tako još jednom pokazao da za njega nema prepreka, a ako i naiđe na neku ima dovoljno snage u sebi da je savlada.

„Maksimalni broj podova na kraju osnovnih studija je 240, ali sam ja dobio još dodatnih 15 bodova na osnovu nagrada koje sam osvajao i kongresa na kojima sam učestvovao“, objašnjava Jovan koji se ovih dana priprema da nastavi studije na akademskim master studijama.

Mladi Jovan Milić je niškoj, a kasnije i srpskoj javnosti, postao poznat po svom humanitarnom radu i velikom  srcu. Osnivač je portala „Nađi Raula“ i okupio je mlade ljude koji se zalažu za očuvanje tradicionalnih vrednosti srpskog naroda, ali su spremni da svakog trenutka pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Autor je knjige „I siromađni imaju san“, a dobitnik je velikog broja nagrada. Ostaće upamćen i njegov gest kada je novčanu nagradu upotrebio sa pomogne porodicama koje su siromašne.

Jovan je dobitnik najveće nagrade Grada Niša „11. januar“, Ministarstvo prosvete Republike Srbije nagradilo ga je Svetosavskom nagradom i jedini je student do sada koji je odlikovan Srebrnom medaljom za zasluge u oblasti obrazovanja, javne delatnosti i humanitarnog rada koju lično uručuje predsednik Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com