Zdravlje

Na Infektivnoj klinici u Nišu trenutno petoro obolelih od koronavirusa

Na Кlinici za infektivne bolesti КC Niš, trenutno se leči petoro pacijenata, kod kojih je potvrđeno da su oboleli od koronavirusa COVID-19, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Četvoro pacijenata, hospitalizovano je 10. marta uveče i 11. marta u ranim jutarnjim satima, a peti pacijent, kog koga je potvrđeno prisustvo virusa, na Кliniku je smešten juče popodne (13. marta).

„Pacijent koji je primljen na Кliniku za infektivne bolesti 10.03., ima umerene simptome uzrokovane virusom, u stabilnom je stanju, u toku je stalni monitoring njegovog zdravstvenog stanja i preduzimaju se sve neophodne mere lečenja. Ostali hospitalizovani pacijenti, uglavnom ne pokazuju simptome, ali su i oni pod 24-časovnim monitoringom infektologa niškog Кliničkog centra, kako to propisane mere i algoritmi SZO predviđaju“, navodi se u saopštenju.

Prof dr. Biljana Kocić iz Instituta za javno zdravlje u Nišu rekla je jutros za televiziju Prva da je još kod dve osobe test pokazao da su pozitivne na virus korona, pa se tako broj povećao na osam. Ona je istakla i da su 22 osobe uzorkovane i još uvek se čekaju rezultati.

„Očekujemo veći broj pozitivnih i na našoj teritoriji. Ono što je značajno, sve osobe i svi kontakti su epidemiološki obrađeni. Mi smo intenzivirali i ne samo anketiranje, nego i javljanje na telefone i davanje informacija građanima koji su zainteresovani. U toku dana uradimo preko 30 anketa i preko 500 informativnih razgovora“, istakla je Kocić.

Do drugog preseka u 20 sati u Srbiji je registrovano pet novih slučajeva korona virusa. Ukupan broj zaraženih tako iznosi 46.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da su danas testirani uzorci 12 osoba. Troje se nalazi u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

  • Prvi oboleli u Srbiji je muškarac iz Subotice (43) i nalazi u Novom Sadu u bolnici
  • Većina obolelih zarazila se od istog izvora – žene iz Švajcarske koja je nedavno bila u Srbiji
  • Škole u neće sada biti zatvorene, ali će možda do toga doći oko Uskrsa
  • U Kini zaraza jenjava, najveće žarište je trenutno u Italiji

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button