Društvo

Na „birou“ 25.000 nezaposlenih Roma, ali bez posla njih 100.000

Podaci o zaposlenosti Roma za poslednjih deset godina nisu ohrabrujući i govore da je procenat zaposlenih Roma u poslednjoj deceniji opao za skoro šest procenata. Procenjuje se da je u našoj zemlji bez posla trenutno više od 100.000 radno sposobnih Roma, iako ih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 25.000, izjavio je predsednik Lige Roma i Yurom centra Osman Balić.

On je istakao da bi zapošljavanje Roma moglo, i moralo biti, mnogo bolje zato što imamo evropski ambijent vezan za proces pridruživanja, a imamo i evropske fondove koji su dostupni našem ministarstvu, gradovima i opštinama.

„Aktivne mere zapošljavanja koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje su dobre, ali ne možemo biti zadovoljni brojem zaposlenih Roma i zbog toga predlažemo nove mere. Predlažemo legalizaciju sakupljanja sekundarnih sirovina i promenu zakon po kojem se 90 odsto komunalnog otpada zatrpava. Legalizacijom sakupljača sekundarnih sirovina dobili bi 10.000 stalno zaposlenih Roma, jer ti ljudi i sada rade ali nisu prijavljeni. Sakupljanje otpada treba pretvoriti u reciklažu i time bi se, prema procenama stručnjaka, otvorilo novih 30.000 radnih mesta“, izjavio je Balić.

On je kazao da će Liga Roma kao meru za poboljašanje uposlenosti Roma pokrenuti predlog nacrta Zakona o jednakopravnom zapošljavanju.

„U javnom sektoru ima oko 800.000 zaposlenih, a samo 1.500 pripadnika manjina. U lokalnoj samoupravi u Nišu gotovo da ih nema. Predlog ovog zakona trebalo bi da stvori uslove da umesto jednog ili dva zaposlena Roma u javnom sektoru imamo na primer 100, odnosno proporcionalno sastavu stanovništva. Možda će to iritirati malo javnost, ali posle desetak godina Dekade i dvadesetak godina praktikovanja demokratije, mi smo prinuđeni da predložimo tako nešto“, istakao je Balić.

On je istakao da bi zadruge trebalo da budu model na kome će se bazirati buduća politika zapošljavanja Roma, a i sami gradjani, prema njegovim rečima, trebalo bi da se trgnu, lansiraju nove poslovne ideje i da umesto o ljudskim pravima, malo više govore o zapošljavanju i samozapošljavanju. „Procenat radno sposobnih nezaposlenih Roma iznosi oko 80 odsto ukupnog stanovništva. To je ekonomska katastrofa. Zato Romi žive tako kako žive. To nije dobro ni za državu, toliki broj nezaposlenih je teret za državni budžet jer imate socijalnu politiku i morate da dajete neku pomoć“, izjavio je Balić. Podatke o nezaposlenosti Roma i predloge za zapošljavanje Balić je predstavio u okviru analize sprovodjenja praktične politike zapošljavanja Roma u Srbiji od 2009. do 2018. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com