Društvo

Mladi u Nišu bez posla, a i ne trude se

Mladi u proseku čekaju oko dve godine na posao, čime ulaze u kategoriju dugoročne nezaposlenosti koja podrazumeva period nezaposlenosti duže od godinu dana.

Da bi se poboljšao njihov položaj potrebno je da se i oni sami više angažaju i informišu o omladinskoj politici u gradu. Ukoliko im se nešto ne dopada, postoji način da to promene i sebi obezbede budućnost, rečeno je na konstitutivnom sastanku Saveta za mlade Grada Niša održanom u Skupštini grada.

Predsednik Saveta Dušan Ćirić istakao je da će se telo, koje broji 14 članova, pri Skupštine grada Niša baviti implementacijom lokalne strategije o mladima, ali i da će se više baviti informisanjem i aktiviranjem mladih.

“Problem mladih je što su pasivni i što nisu dovoljno informisani. U narednom periodu podsticaćemo omladinsko preduzetništvo jer moraju raditi na samozapošljavanju”, dodaje Ćirić.

Grad Niš svake godine finansira projekte niških omladinskih organizacija koji su usmereni ka boljem položaju mladi, ali većina mladih nije dovoljno zainteresovana da se angažuju.

 „Savet postoji da bi mladi mogli da kreiraju omladinsku politiku odnosno da daju predloge i kritikuju ono što ne valja i podržaćemo svaki predlog koji je koristan“, rekao je većnik Branislav Kačar.

Konstitutivna sednica Saveta za mlade, Niš
Konstitutivna sednica Saveta za mlade, Niš
AKTIVNE MERE ZAPOŠLJAVANJA MLADIH

Da su mladi egzistencijalno ugroženi svesni su i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje koja putem seta aktivnih mera po preporuci države pokušava da smanji broj nezaposlenih.

Dodaju da je u Srbiji, prema poslednjim podacima, 200 hiljada mladih starosti od 15 do 30 godina i da je Vlada na osnovu preporuke Svetske banke, usvojila model kako bi se timski radilo na kreiranju mera koje se tiču zapošljvanja mladih i prevencije odliva mozgova.

„Mladi ispod 30 godina spadaju u grupu teže zapošljivih lica i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica su od 150.000 dinara do 250.000 dinara u zavisnosti od stepena razvijenosti lokalne samouprave. Ugovorna obaveza poslodavca da je lice zaposli na najmanje godinu dana. Ove godine smo imali oko 400 zahteva i podelili smo oko 220 grantova od 180 hiljada dinara za samozapošljavanje“, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne služe za zapošljavanje u Nišu.

POSAO SE NE ČEKA, POSAO SE TRAŽI

Podsetimo, od avgusta ove godine u Nišu je otvoren Klub za traženje posla, gde nezaposleni mogu dobiti sve informacije o slobodnim radnim mestima i pomoć za brže zapošljavanje.

Nalazi se u TC „Kalča“ u prizemlju, lamela E, lokal 14.

U TC Kalča postoji i Centar za  informisanje i profesionalno savetovanje NSZ-a koji je orjentisan isključivo na mlade ljude.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com