Ekonomija

Sinergijom do zapošljavanja mladih na jugu Srbije

U Srbiji je skoro 50% mladih od 15 do 24 godine nezaposleno, dok na Kosovu ova stopa ide čak do 60%. Pored dugoročnog uticaja globalne ekonomske krize i već ranije postojećih strukturnih slabosti u sektoru obrazovanja i na tržištu rada, ova stopa nezaposlenosti se može pripisati i nedostatku koordinacije ključnih institucija u oblasti politike zapošljavanja, zaključeno je na okruglom stolu „Iskustva i izazovi zapošljavanja mladih u Nišu“.

Veliki broj nezapslenih među mlađom populacijom dovodi do negativnog trenda – odliva mozgova. Ovog problema svesni su mnogi koji su na okruglom stolu u sastavu projekta Promovisanje zapošljavanja mladih putem socijalnih partnerstava i saradnje u lokalnim zajednicama pokrenuli pitanje problema nezaposlenosti u Nišu, Vranju, Leskovcu, Mitrovici, Prizrenu i Peći.

„Većina mladih napušta zemlju jer u Srbiji ne vide perspektivu, a postoji i veliki jaz između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada. Naša istraživanja pokazuju i da država ne ulaže dovoljne napore da pomogne mladima da se posle školovanja zaposle“, rekao je predstavnik Beogradskog fonda za političku aktivnost, Đorđe Popović.

Aktivnosti civilnog društva kroz ovaj projekat imaju za cilj da povećaju znanje i kapacitete lokalnih aktera za borbu protiv nezaposlenosti mladih na inovativne načine i uključivanjem svih zainteresovanih strana, rečeno je okruglom stolu u Regionalnoj privrednoj komori Niš.

„Cilj nam je da povežemo lokalne samouprave, poslovni sektor i organizacije civilnog društva iz šest gradova i opština na jugu zemlje kako bi putem razmene kreativnih ideja i najboljih praksi došli do najboljih rešenja smanjenja nezaposlenosti mladih“, objašnjava Milan Stefanović iz Centra za razvoj građanskog društva „Protecta“.

Unija poslodavaca Srbije: Pitanje visokog procenta nezaposlenih mladih lica u Srbiji nije pitanje koje se odnosi samo na resornih ministarstava ili Nacionalne službe za zapošljavanje, već je to izuzetno važno pitanje za sve institucije koje svojim delovanjem moraju da doprinesu kreiranju ambijenta koji će omogućiti privredi i poslodavcima da se razvijaju, rastu, proširuju delatnost i otvaraju nova radna mesta, koje će svojim delovanjem doprineti višem standardu građana i koje će mladima omogućiti da se obrazuju, stručno osposobljavaju, zapošljavaju i nastave da grade svoju budućnost u Srbiji.

Da su mladi egzistencijalno ugroženi svesni su i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje koja putem seta aktivnih mera po preporuci države pokušava da smanji broj nezaposlenih. Dodaju da je u Srbiji, prema poslednjim podacima, 200 hiljada mladih starosti od 15 do 30 godina i da je Vlada na osnovu preporuke Svetske banke, usvojila model kako bi se timski radilo na kreiranju mera koje se tiču zapošljvanja mladih i prevencije odliva mozgova.

„Mladi ispod 30 godina spadaju u grupu teže zapošljivih lica i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica su od 150.000 dinara do 250.000 dinara u zavisnoti od stepena razvijenosti lokalne samouprave. Ugovorna obaveza poslodavca da je lice zaposli na najmanje godinu dana. Ove godine smo imali oko 400 zahteva i podelili smo oko 220 grantova od 180 hiljada dinara za samozapošljavanje“, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne služe za zapošljavanje u Nišu.

1

U Regionalnoj privrednoj komori kažu da su veliki sistemi tako ustrojeni da unutar sebe sami regulišu određene probleme podelom sektora, a da je najveći problem što mala preduzeća koja nemaju ovakvu organizaciju ne traže pomoć od njih. Preduzetnici, posebno početnici trebalo bi da se savetuju upravo sa privrednicima kako bi dobili adekvatne smernice za uspešno poslovanje, što bi dovelo do zapošljavanja radne snage.

Unija poslodavaca Srbije: U Srbiji su visoke stope oporezivanja rada prepoznate kao jedan od glavnih uzroka neformalne zaposlenosti i jedan od glavnih elemenata neformalne ekonomije, upravo zbog toga bi poreze i doprinose u našoj zemlji trebalo zbirno sniziti u cilju podsticanja zapošljavanja i ekonomskog rasta.

„Svaki uspešan biznis model mora da ima svoje tržište i svoje klijente kojima će prodavati svoje usluge i servise. To je nešto bez čega se ne može. Privredna komora tu samo posredno pomaže, ali je svakako potrebna sinergija svih ključnih faktora i veće interesovanje preduzetnika da se stvari pomere na bolje“ ocenjuje Zoran Marković iz Regionalne privredne komore Niš.

Za dva meseca, na narednom sastanku u Nišu povodom projekta „Promovisanje zapošljavanja mladih“ koje finansira Evropska unija, biće izneti rezultati svih istraživanja, koji će doprineti kreiranju novih programa za zapošljavanje mladih u gradovima i opštinama na jugu zemlje.

logo zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com