Društvo

Meteorska “kiša” – Perseidi 2020 – Stižu zvezde “padalice”

Svake godine oko 10. avgusta “zvezde padalice” postaju zanimljive. U periodu od 10. do 13. avgusta  može se posmatrati jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih meteorskih rojeva – Perseidi.

 

 

“Meteori, ili zvezde “padalice”, kako su u narodu poznate, najčešće nastaju kad sitne čestice, veličine zrna peska, uleću u atmosferu naše planete. Tokom prolaska kroz atmosferu ove čestice se zagrevaju, sagorevaju i sijaju “plamenom” različitih boja. Svetlo koje nastaje sagorevanjem meteoroida naziva se meteor, zvezda padalica. Nekoliko hiljada tona različitih čestica i prašine uleti u našu atmosferu svake godine, ogromna većina ovih čestica sagori u atmosferi i ne stigne do površine Zemlje, ali neke od njih, one veće, “prežive” i padnu na površinu i tada se nazivaju meteoriti. Brzina kojom čestice uleću u atmosferu naše planete kreće se u intervalu od 30 do 70 kilometara u sekundi, a svetlosna pojava, meteor, nastaje na visini od 80 do 120 kilometara”, kaže Milan Milošević iz Astronomskog društva Alfa.

Svake godine, od 17. jula do 24. avgusta aktivan je meteorski roj Perseida. U ovom periodu može se videti i nešto veći broj meteora koji prividno dolaze iz istog dela neba, iz sazvežđa Persej, ali uvek tokom noći 11. ili 12. avgusta taj broj postane maksimalan i mnogo veći od uobičajenog. Tokom prethodnih godina vreme maksimuma aktivnosti Perseida “videlo” se i 80-100 meteora na sat!

Meteori su za posmatranje relativno laka i jedna od najzanimljivijih astronomskih pojava. Za posmatranje je potrebno strpljenje, dobro mesto i ništa drugo. Najbolje vreme za posmatranje Perseida je noć između 11. i 12. avgusta.

“Ove godine su faza i pozicija Meseca su relativno (ne)povoljni za posmatrače. Najbolje vreme za posmatranje Persedida je posle ponoći pa do jutra, jer što je radijant višlje na horizontu može se videti više meteora. Nažalost, Mesec izlazi oko 23:40 sati i u najbolje vreme za posmatranje biće iznad horizonta. Dobra stvar je to što će biti “ostvetljeno” samo 46% diska Meseca”, kaže Milošević. “Očekivana aktivnost u toku ovih noći je standardna za ovaj roj i iznosi oko 40-50 Perseida na sat, ali može da bude i veća u zavisnosti od doba noći, vremenskih i svetlosnih uslova”.

Ako želite da posmatrate ove zvezde padalice potrebno je samo da nađete neko mračno mesto, što dalje od svetla grada, udobno se smestite.

“Meteori će se pojavljivati svuda na nebu, ali najbolje je gledati prema zenitu ili negde prama sazvežđu Perseja,  u pravcu severa ili severoistoka-istoka. Ako gledate u pravcu radijanta možete videti veći broj meteora, ali ako gledate sa strane (najbolje suprotno od položaja Meseca) tragovi koje meteori ostavljaju na nebu biće mnogo duži. Ako sačekate da se vaše oči priviknu na mrak i budete strpljivi videćete brojne meteore koji uleću u atmosferu brzinom oko 70 kilometara na sat i sagorevaju iznad vaših glava na visini od oko 100 kilometara”, savetuje Milošević.

Posle pomračenja Sunca i Meseca u javnosti verovatno najatraktivnija astronomska pojava su zvezde “padalice”. Za pojavu zvezda “padalica” tj. meteora u narodu se često vezuje verovanje o ispunjavanju želja onome ko ih vidi. Naravno, najbolje vreme za ispunjavanje želja je ono kad meteora ima najviše, a to su one noći kada nastupa maksimum aktivnosti nekog meteorskog roja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com