Društvo

Postoji li život i na drugim mestima u Kosmosu? – zanimljivo predavanje prof. Gajića

Povodom predstojeće Evropske noći istraživača AD “Alfa” i Departman za fiziku organizuju naučno-popularno predavanje u četvrtak, 28. septembar i teleskopsko posmatranje u petak, 29. septembar.

Jedno od kanonskih pitanja astrobiologije je Postoji li život i na drugim mestima u Kosmosu? U pokušajima da se dâ odgovor na ovo pitanje savremena astrobiologija razvija metode, najpre, za određivanje mesta u Kosmosu na kojima je moguć nastanak i razvoj života u bilo kojoj formi, a potom, i za utvrđivanje da li na tim mestima život zaista postoji.

Upravo o ovom drugom problemu, u četvrtak, 28. septembra 2023. godine u 20 časova, prof. dr Dragan Gajić održaće predavanje  “Biosignature u Kosmosu ili kako otkriti postojanje života tamo daleko?”.

Predavanje će biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta, najavilo je AD “Alfa”.

“Profesor Gajić će govoriti o metodi otkrivanja biosignatura, supstanci koje nastaju kao posledica sadašnjih ili prošlih bioloških aktivnosti na proučavanom kosmičkom objektu. Uglavnom se radi o metaboličkim produktima nižih oblika života ili su rezultat degradacije organizama, na osnovu kojih se može prepoznati njihovo postojanje. Ove supstance nisu siguran dokaz postojanja života na određenom kosmičkom objektu, ali predstavljaju dobar signal za dalje istraživanje. Na predavanju će biti prezentovana i najnovija otkrića biosignatura u Sunčevom sistemu (Mars, Venera, Evropa, Enceladus), ali i izvan njega”, kazali su u ovom astronomskom društvu.

Dodaju da je ako vremenski uslovi dozvole u petak 29. septembra planirano  posmatranje Saturna, Jupitera i Meseca. Teleskop će biti postavljen na parkingu Prirodno-matematičkog fakulteta u periodu od 20:00 do 22:00 h.

Ove aktivnosti deo su projekta „Kako dohvatiti zvezde?“ koji AD Alfa, u saradnji sa Departmanom za fiziku PMF-a, realizuje u 2022/23. godini uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com