Društvo

Masovna priznavanja diploma Albanaca

Na optužbe grupe profesora koje su se ovih dana pojavile u javnosti da je na Niškom univerzitetu od 2012. do 2016. godine nostrifikovano blizu 200 diploma Albanaca koje su stečene na fakultetima u Albaniji, Makedoniji, ali i na Kosovu i Metohiji, i to bez provere njihove verodostojnosti, rektor tog Univerziteta kaže da je sve urađeno po zakonu. On pojašnjava da su se diplome sa Kosova, bez obzira na zvanični stav Republike Srbije da ne priznaje nezavisnost te države, priznavale po specijalnoj proceduri na osnovu uredbe Vlade Republike Srbije i Briselskog sporazuma.

-Postoje akti koje su regulisali tu materiju. To je uredba Vlade Republike Srbije, na osnovu odgovarajućih međudržavnih ugovora, odnosno Briselskog sporazuma – rekao je Antić za „Novosti“.

Rektor Niškog univerziteta: Diplome Albanaca priznate po zakonu; Pojedini profesori ne priznaju diplome sa Kosova

On ističe i da nema uvid u pismo koje je navodno grupa profesora uputila Ministarstvu prosvete, a čemu su pisali mediji, tvrdeći da su diplome izdavane suprotno zakonima sa namerom da država preispita da li je bilo zloupotrebe u ovom postupku.
– Nemam uvid u to pismo, ne znam šta su pisali, niti ko je pisao – tvrdi Antić.
Međutim, iako po zakonu, sa nostrifikacijom diploma sa Kosova ne slaže se određeni broj profesora Niškog univerziteta.

– Meni je nelogično da, ako Kosovo ne priznajemo kao državu, priznamo njihove diplome i ja sam na Senatu uvek glasala protiv tih diploma, bez obzira što postoji preporuka od Ministarstva da se to priznaje. Rektor se poziva na Briselski sporazum, ali ja sam decidna, ako ti ne priznaješ moju državu zašto onda tražiš nostrifikaciju diplome te države – kaže dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu Jadranka Đurović Todorović.

Što se tiče tih diploma, ali i onih iz Makedonije i Albanije Todorovićeva pojašnjava da je za njihovo priznavanje do pre par meseci rektor određivao komisije, nakon čega je promenjen zakon po kome Univerzitet može diplomu da nostrifikuje samo za dalje školovanje, ali ne i za zapošljavanje. U tu namenu formira se, kaže ona, komisija koja je pri Ministarstvu prosvete što je, kako tvrdi, smanjilo broj zahteva iz tih zemalja za nostrifikaciju diploma.

– Ono što je karakteristično je da se obrazuje kompetentna komisija koja predloži u velikom broju slučajeva i polaganje dodatnih ispita. E sad, da li su oni polagani, ili nisu, kada su i kako, to ne znam, to je u kompetenciji Univerziteta – ističe.

Optužbe su se u javnosti pojavile zbog, kako se pisalo, masovnog priznavanja diploma Albanaca stečenih na fakultetima u regionu, navodno bez provere verodostojnosti, što bi mogao da bude unosan biznis.

Prema nezvaničnim informacijama, na Univerzitetu u Nišu je od 2012. priznato 30 diploma sa fakulteta na KiM, 20 iz Albanije i više od 100 iz Makedonije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com