Društvo

Makedonci u Nišu slave Ilinden

Udruženje građana “Vardar” koje okuplja pripadnike makedonske nacionalnosti, obeležiće i ove godine u Nišu nacionalni praznik “Ilinden”, koji se obeležava od Ilindenskog ustanka 1903. godine, a centralna proslava će se održati, 2.avgusta u Jabuci kod Pančeva.

Tim povodom je Udruženje organizovalo prijem kod predsednika gradske opštine Medijana, 1. avgusta u 13 sati. Inače, Udruženje Makedonaca “Vardar” u Nišu je 2017.godine proglašeno za najbolje udruženje u Srbiji i nagrađeno priznanjem Sveti Kliment Ohridski.

“Za ovu priliku pozvali smo predstavnike ambasade Republike Makedonije, predstavnike Nacionalnog saveta Makedonaca, lokalne samouprave, ustanova i institucija kulture grada Niša, udruženja sa kojima sarađujemo kao i sve koji sarađuju sa nama”, kaže Blage Petruševski, predsednik Udruženja Makedonaca “Vardar” u Nišu. “Na prijemu ćemo uručiti priznanja pojedincima iz Udruženja, ali i svima koji su aktivno pratili i pružali podršku našem radu”.

Nacionalni praznik Makedonije, Ilinden biće obeležen i na nacionalnom nivou. Centralna proslava Ilindena, koji se pada 2.avgusta, će se održati u Jabuci kod Pančeva.

“Centralnu proslavu organizuje Nacionalni savet Makedonaca sa Udruženjem Makedonaca “Ilinden” iz Jabuke”, dodaje Blage Petruševski. “Naše Udruženje će imati svoju delegaciju na centralnoj proslavi, a učestvovaćemo i u tradicionalnom takmičenju u pripremanju specijaliteta “tavče-gravče”. Ekipa je tročlana i uveliko se priprema za takmičenje, a na neki način imaju i obavezu da se pokažu u najboljem svetlu jer smo na prethodnim takmičenjima osvajali prvo, drugo i treće mesto. Nadamo se nekoj od nagrada i ove godine”, kaže Petruševski.

Ovom prilikom će se održati i sednica Nacionalnog saveta Makedonaca, a učesnika će biti iz svih krajeva Srbije.

Udruženje Makedonaca “Vardar” u Nišu 20.decembra navršava 16 godina od osnivanja, a u svom radu je angažovano u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja, obeležavanja značajnih datuma.

“Jedan od naših osnovnih ciljeva je da sačuvamo makedonske običaje i tradiciju, ali sve više se bavimo i organizovanjem humanitarnih akcija”, kaže Petruševski.

“Važno nam je i obeležavanje važnih datuma koje redovno proslavljamo. Jedan od najznačajnijih datuma koji obeležavamo je i Dan državnosti Republike Makedonije 8.septembra, a za tu priliku organizujemo tradicionalnu manifestaciju Dani makedonske kulture. U planu je i obeležavanje Dana ustanka u Makedoniji, 11.oktobra”.

U oblasti humanitarnog angažovanja Udruženje je učestvovalo u nekoliko važnih akcija, a kada se radi o kulturi organizovali su pesničke večeri kao i tradicionalno Makedonsko veče koje je izuzetno posećeno.

Prema popisu iz 2011.godine u Nišu živi 827 građana koji su se izjasnili kao Makedonci, od toga se njih 380 nalaze u Udruženju, a aktivno se u radu Udruženja uključuje oko 60 članova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com