Sport

Lopte za KKK „Nais“ za bolje sportske rezultate

KKK „Nais“ dobio je na poklon deset profesionalnih košarkaških lopti od Gradske opštine Crveni krst koje im je na treningu uručio predsednik profesor dr Miroslav Milutinović. U ime kluba donatorima se zahvalio kapiten košarkaškog tima u kolicima Bratislav Kostić.

„Lopte koje smo dobili za nas su od velikog značaja pre svega zbog treninga koji je preduslov da na takmičenjima postignemo što bolje rezultate“, kaže Bratislav Kostić. „Sem lopti, koje smo sada dobili, nedostaju nam i još neki sportski rekviziti kao što su čunjevi, medicinske lopte, tegovi za vežbu“.

Predsednik GO Crveni krst profesor dr Miroslav Milutinović kaže da su mladima i sportu ove godine dali prioritet.

Foto: V. P.

„Želimo da što više mladih ljudi iključimo u sport, posebno u rekreativno bavljenje sportom“, kaže ptofesor dr Miroslav Milutinović. „Na taj način se kod mladih razvija sportski i timski duh. Odvojili  smo 7,5 miliona za sve sportske i kulturne manifestacije, ali nismo zaboravili ni KKK „Nasis“. Njima smo pomogli sa 54.000 dinara, kupili smo im košatkaške lopte za treninge. I pored toga što opština raspolaže skromnim budžetom gledamo da pomognemo mladim ljudima“, ističe Milutinović.

KKK „Nais“ trenutno ima 12 članova, 8 u kolicima i 4 osobe bez invaliditeta, jer je ovim sportom mogu da se bave i osobe sa invaliditetom i one koje to nisu.

„Sport je dinamičan, atraktivan, zahtevan. Za život osoba  sa invaliditetom je od posebnog značaja jer menja naše navike iz korena i to na bolje. Posle treninga se svi osećamo mnogo bolje jer fizička aktivnost smanjuje bol u leđima jer sedimo po ceo dan“.

Trenutno je u Srbiji šest klubova, a uskoro će krenuti i Liga košarke u kolicima. Takmičenje je koncipirano u turnirima.

Prema rečima profesora dr Marka Aleksandrovića, predsednika KKK „Nais“ ovo je najveća pojedinačna donacija klubu.

Foto: V. P.

„Sada će svaki igrač da ima oficijalnu loptu koja uopšte nije jeftina, a do sada smo imali samo jednu“, kaže Aleksandrović. „Kada je reč o osobama sa invaliditetom u našem klubu za sada ih ima 5 iz Niša, ali tu su  i osobe koje nastupaju za nas ali žive u drugim gradovima. Pozvao bih sve da dođu da  se oprobaju u ovom sportu, a svi koji su došli i ostali su“, ističe Aleksandrović.

KKK „Nais“ postoji od 2017. godine ali su sa treninzima počeli početkom ove godine jer nisu imali dovoljan broj sportskih kolica za košarku. Kolica su nabavljena iz donacija, a sada su stigle i lopte. Sve to olakšaće treninge članovima kluba, a oni se nadaju i boljim rezultetima na takmičenjima.

„U Srbiji trenutno postoji šest klubova i uskoro kreća Liga košarke u kolicima koju ćemo odigrati preko turnira“, objašnjava Bratislav Kostić.

Anja Lazić  je student master akademskih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i trener u KKK „Nasi“, bivša je profesionalna košarkašica.

„Razlike između košarke u kolicima i stojeće košarke su velike“, kaže Anja Lazić. „U  košarci u kolicima se sedi, dok je u stojećoj  oslonac  na stopalima što automstski znači da je veća površina oslonca. Osim toga iz sedećeg položaja dok vozite kolica morate da pogodite koš koji je na istoj visini kao i u stojećoj košarci. To znači  da je potrebna i veća snaga i bolja koordinacija da se sve to odradi. Kada se radi o tehničkim pravilima postoje samo neke finese“, kaže Anja.

KKK „Nais“ u Nišu dao  je i nekoliko reprezentativaca, a treneri ovog kluba nalaze se i u ekipi koja priprema reprezentaciju košarkaša u kolicima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com