Društvo

Liftovi voze, ali zreli za penziju

Horor u niškom liftu, propadao od prizmelja do podruma

Zamislite da ujutro kasnite na posao ili fakultet, ulećete u lift koji počne da propada. Upravo se to dogodilo mladom Nišliji koji je mirno ušao u lift, ne sluteći šta mu se sprema.

„Živim na poslednjem spratu u zgradi u Ulici Maksim Gorki br. 3 i kao i svakog dana ušao sam u lift i pritisnuo dugme za prizmelje. S obzirom na to da sam išao da polažem ispit samo sam o tome razmišljao, tako da nisam primetio nikakve čudne zvuke u liftu dok me je spuštao do prizemlja zgrade. Kada je trebao da stane, nestalo je svetlo i počeo da propada u podrum zgrade. U trenutku nisam mi bio svestan šta se dešava. Nisam se povredio, jer čim je lift počeo da propada ubrzo se i zaustavio, ali je propao taman toliko da kada sam otvorio unutrašnja vrata video da mi je okno izlaza iznad glave, gde je mogla možda neka mačka da se provuče, ali ne i ja“, prepričava neprijatan doživljaj za Niške Vesti stanar stambene zgrade u Nišu.

Kako kaže, bio je jako uplašen i pokušao da pozove pomoć mobilnim telefonom, ali da u prvim minutima nikoga nije mogao da dobije, da li zbog panike ili loše veze jer je bio ispod površine zemlje, ni sada ne zna.

„Počeo sam da vičem i da lupam po liftu kako bi me neko čuo. Posle možda jedno pola sata su me čule komšije koje su i pozvale nadležnu službu. Ne znam tačno koliko sam bio u liftu, ali taj osećaj nikada neću zaboraviti. Došli su vatrogasci koji su morali da otvore vrata i da podignu lift kako bih mogao da izađem. Izvukli su me i bukvalno sam otrčao na fakultet, ali nisam stigao na ispit“, objašnjava nam sada  kroz smeh mladi Nišlija.

Bez obzira na ovo neprijatno iskustvo, on kaže da nema strah od liftova, jer i dalje mora da ih koristi. Ističe da viđa mnogo komišija koji ne koriste lift i i da idu stepenicima kako zbog rekreacije, tako i zbog straha od liftova.

„Dešava da se lift pokvari i da se ponekada neko zaglavi u liftu ali se problem brzo rešava. U zgradi kojoj živim lift se održava iako je dosta star. Možda nije uvek čist, što je ipak kultura stanara, ali je ispravan koliko može da bude s obzirom na to da je u pitanju starija proizvodnja“, ocenjuje naš sagovornik.

liftovi-stari

Liftovi stari, ali bezbedni

U našoj zemlji prema procenama Ministarstva privrede ima više od 20 hiljada liftova koji su, kako tvrde, bezbedni iako su stari i preko 25 godina.

Da bi bili još bezbedniji usvajaju se novi pravilnici usaglašeni sa evropskim standardima i odnose se pre svega za proizvođače liftova.

„Bezbednost liftova u Srbiji su na zadovoljavajućem nivou. Posebna tela vrše preglede liftova koji su u upotrebi, kao i tela koja ocenjuju usaglašenost odnosno sigurnost i bezbednost novoproizvedenih liftova“, rekao je na predstavljanu novih pravilnika u Nišu, Mile Mitrović iz Ministarstva privrede Srbije.

To znači da proizvođači i instalateri novih liftova moraju da obaveštavaju nadzorne organe ukoliko primete nepravilnosti liftova koji su na tržištu.

„Do sada je postojao Pravilnik o bezbednosti liftova, sada razmatramo novu verziju koja je važna jer se liftovi koriste u svakodnevnom životu i moraju da budu bezbedni. Svaka komponenta koja se ugrađuje u lift mora da bude na adekvatan način ispitana“, kaže Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije.

Sve novine predviđene novim pravilnicima koji obuhvataju i bezbednost proizvoda u potencijalno eksplozivnim atmosferama na snagu stupaju početkom sledeće godine.

Novi pravilnici su deo rada Ministarstva privrede i Programa EU za Srbiju IPA “Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema infrastrukture kvaliteta i tela za ocenjivanje usaglašenosti proizvoda u Srbiji“.

podizaci

Nova pravila i za stanare stambene zgrade

Prema planiranom Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada pravila za vlasnike stanova mogla bi da budu znatno rigoroznija od postojećih.

Zakon predviđa da vlasnici stanova plaćaju održavanje zajedničkog objekta  i osiguranje zgrade, a kućni savet bi trebalo da vodi licencirani upravnik.

Novac za održavanje i sanaciju kvarova, predsednica kućnog saveta, kako kaže, sakuplja redovno sa stanarima. Međutim, po novim pravilima, u zgradama koje imaju više od trideset stanova to će raditi licencirani profesionalni upravnik.

Na taj način rešilo bi se večito pitanje zašto svi stanari moraju da plaćaju popravku liftova ili popravku krova zgrade.

Međutim, građani ocenjuju da uvođnje profesionalnih upravnika samo doprinosi da imaju veće troškove, jer će prema zakonu oni finasirati njihovu platu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com