Društvo

Leskovac podržao odlazak niških ugostitelja na svetski festival

Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša 2018. godinu započinje učešćem na svetskom Festivalu gastronomije koje će se ovog meseca održati u Istanbulu u Turskoj.

Festival ima dugu tradiciju i svake godine okuplja veliki broj takmičara. Ovaj put svoje učešće potvrdilo je oko 5.000 tamičara iz 60 zemalja sveta i, kao jedini predstavnici Srbije, članovi niškog Udruženja ugostiteljskih i turističkih radnika.

Biće to još jedna prilika da se na kvalitetan način prezentuju specijaliteti nacionalne kuhinje, prvenstveno juga Srbije, a spremni su, kažu i za ostale discipline.

„S ponosom mogu da kažem da je naše Udruženje stasalo da Srbiju prezentuje na najbolji mogući način. To smo činili svih proteklih godina, trudili se i postigli rezultate koji su i nas iznenadili. U Tursku putuju naši nabolji poslastičari, majstori moderne kuhinje, karvinga, a glavni adut nam je nacionalna kuhinja“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Put Istanbula kreće 20 takmičara, a pored nešto starijih i iskusnijih kolega, tu je i mlada kreativna ekipa koja će se takmičiti u skoro svim disciplinama.

„Nismo imali previše vremena za pripremu, zbog raspusta. Ali to nas ne sekira previše. Učenici koji će nas predstavljati u Istanbulu imaju znanje i takmičarsko iskustvo, tako da se nadamo najsjajnijoj medalji“, kaže Ančica Dimitrijević, nastavnica Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša.

Pored niških đaka, kao članovi udruženja, boje Srbije na Festivalu u Istanbulu braniće i studenti gastronomije Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Leskovca.

„Poslovično najbolja je kuhinja juga Srbije. Niš i Leskovac ovaj put zajedno učestvuju sa istim ciljem-da pobede. Konkurencija će biti velika, ali, iako mladi, imaju znanje i takmičarsko iskustvo, i što je najvažnije jaku želju da se dokažu. Festival u Turskoj nam nije nepoznanica, pa se nadam da ćemo ponoviti uspeh od ranije. Najvažnije je to što ćemo imati priliku da naučimo nešto novo i da proširimo saradnju sa kolegama iz čitavog sveta“, navodi Mirašević.

Svi u ekipi se nadaju dobrim rezultatima, tim pre što žele da Srbiju i srpsku kulturu predstave u najboljem svetlu i opravadaju poverenje ljudi koji ih podržavaju. Put u Istanbul srpski takmičari uglavnom finansiraju sami, smeštaj ide na trošak domaćina, ali ovoga puta odlazak u Istanbul finansirao je Grad Leskovac.

Prema propozicijama Svetske asocijacije kuvara, takmičenje u pripremanju jela nacionalne kao i savremene kuhinje, odvija se u specijalnim boksovima, za tu priliku posebno opremljenim svim neophodnim aparatima. Zadatak mora da bude završen u određenom vremenskom periodu, odnosno za oko 90 minuta, pod budnim okom žirija, sastavljenog od svetski priznatih majstora kuhinje. A ocenjuje se sve, od kvaliteta namirnica, pribora, načina rada do serviranja i ukusa pripremljenog jela.

Pored medalja i pehara, najuspešniji takmičari će dobiti i sertifikate Svetske asocijacije kuvara, koji su priznati širom sveta. Tradicionalni, 16. po redu, svetski Festival gastronomije „Istanbul 2018.“ održaće se od 21 do 25. februara, a manifestaciju organizuje Svetska kuvarska organizacija i Federacija gastronoma Republike Turske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com