Društvo

Sandale od šećera i leskovačka mućkalica za pobedu na Festivalu “Biser mora”

Reprezentativni osmočlani tim Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koje od nedavno nosi ime jednog od osnivača Zorana Miraševića, i ove godine je dostojno predstavljao Srbiju na 18. Festivalu „Biser mora“ na ostrvu Brač u Hrvatskoj od 28. marta do 1. aprila. Na poziv splitskog Udruženja šefova kuhinja mediteranskog i evropskog regiona, koje je i organizator manifestacije, Nišlije su drugu godinu zaredom imale priliku da prezentuju najbolje iz Srbije. Takmičili su se u nekoliko disciplina i u Niš doneli vredna priznanja.

 

Foto: D.V.

Danijela Veljković, jedna od iskusnijih u ekipi, u kategoriji artistika, oduševila je umetničkim radom od šećera. Filigranski precizno, izradila je jestive replike Guči sandala, torbice i ogrlice.

„Sve je napravljeno od šećerne paste, a rad na ovim slatkim eksponatima trajao je 20-ak dana. Prošle godine sam na Biseru bila prvi put i videla da su ovakvi radovi vrlo cenjeni. Kolege iz Turske su u ovome neprikosnovene, ali mi se trudimo, iako smo u velikoj meri samouki“, kazala je Veljković na uručenju zlatne medalje koju je dobila za svoj rad.

 

Ukupan bilans ekipe je 11 medalja, od čega tri zlatne, dve srebrne i šest bronzanih. Danijela Veljković, dve zlatne za disciplinu artistika i jedna bronzana za kolač pripreman u boksu. Bojana Filipović dve bronzane medalje za jelo od piletine i rizoto. Uspešan je bio i juniorski tim. Petar Majstorović osvojio je srebrnu medalju za jelo od piletine i bronzu za rizoto, Miloš Milić zlatnu za rizoto, srebrnu za jelo od piletine, a Jovana Jovanović dve bronzane medalje za rizoto i jelo od piletine.

Foto: D.V.

Podjednako zanimljivo je bilo na prezentaciji specijaliteta nacionalne kuhinje gde su Nišlije pripremale leskovačku mućkalicu, koju su sladokusci jedva dočekali da probaju.

„Prošle godine smo turističku sezonu na Braču otvorili srpskim specijalitetima sa roštilja, a ovaj put je leskovačka mućkalica dominirala na Festivalu. Mafistacija Biser mora je sjajno mesto za razmenu iskustava, sticanje novih znanja, otvaranje novih poslovnih saradnji, ali i mesto prijateljstva, druženja i dobre zabave“, kažu članovi niškog tima.

Foto: D.V.

Projekat „Biser mora“ osmišljen je kao kuvarsko takmičenje profesionalnih kuvara, poslastičara, pizza majstora i turističko ugostiteljskih srednjih i viših škola. Osim takmičenja manifestacija uključuje master classove, cooking show-e, gastro izložbe, enološke radionice, prezentacije strane i domaće kuhinje, okrugle stolove i zabavni program.

Foto: D.V.

Na ovom prestižnom takmičenju prethodnih 18 godina učestvovalo je više od 1000 kuvara iz 30 zemalja, a ovaj put konkurenti jedinom timu iz Srbije, bilo je više od 200 takmičara i stotine drugih učesnika iz Albanije, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, Kanade, Malte, Mauricijusa, Holandije, Rumunije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Turske i tim iz ukrajinskog Harkiva.

Foto: D.V.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com