Kultura

Konstrakta zatvara jubilarni Nišville festival

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić Konstrakta, svakako jedna od najzanimljivijih pojava na muzičkoj sceni Srbije u prethodnih nekoliko godina.

Ana Đurić Konstrakta (rođena Ignjatović), je srpska pevačica i kantautor. Pre nego što je započela solo karijeru 2019. godine, do tada je bila poznata javnosti kao vodeći vokal indi pop benda “Zemlja gruva!”, koji je osnovan 2007. godine.

Predstavljala je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. u Torinu sa pesmom „In corpore sano“, gde je zauzela odlično 5. mesto!

Debitovala je kao članica elektronske grupe “Mistakemistake” u ranim dve hiljaditim, ali se za nju tek čulo na srpskoj sceni kada je nastupala kao vokal u grupi “Zemlja gruva!”. Grupa je Izdala tri studijska albuma: “VTF Is Gruveland?” (2010), “Dino u Zemlji Gruva” (2013), sa obradama pesama hrvatskog pevača Dina Dvornika, i “Šta stvarno želiš?” (2016). Neki od najpoznatijih hitova benda su “Najlepše želje” (2010), “Nisam znala da sam ovo htela” (2011) i “Jače manijače” (2013).

Objavljivanjem singla „Žvake“ u junu 2019. Konstrakta nastavlja solo karijeru. U martu 2020. objavljuje  “Neam šamana” (I Ain’t Got No Shaman), inspirisana tabloidnim člankom o tome kako Emina Jahović traži pomoć od šamana da prebrodi svoj razvod od Mustafe Sandala.

Konstrakta je 28. februara 2022. objavila svoj projekat Triptih (Triptih), 12-minutni muzički spot za tri pesme – „Nobl” (Noble), „In corpore sano” (U zdravom telu) i „Mekano” (Mekano). Koncept projekta je kreirala sama Konstrakta, uz Anu Rodić i Maju Uzelac.

Držala je rekord kao prvi srpski izvođač koji je dostigao najveći broj mesečnih slušalaca na striming platformi Spotify sa više od 1,3 miliona ljudi u maju 2022.

Pored ogromne podrške srpske javnosti, Konstrakta je dobila i otvorene pohvale brojnih regionalnih javnih ličnosti, poput Porfirija, Patrijarha srpskog i Novaka Đokovića. Takođe je dobila pohvale od kolega muzičara i kompozitora kao što su Tonči Huljić za svoje tekstove, muziku i vizuelni prikaz.

Krajem maja 2022. godine nastupa po prvi put nakon Evrovizije na festivalu Sea Star u Umagu (Hrvatska), pred procenjenom publikom od blizu 20.000 ljudi! Naknadno, Konstrakta i „Zemlja gruva!” postaju prvi lokalni hedlajneri na glavnoj bini Exita u julu 2022. godine. Inače, Zemlja groova je već nastupala na Nišvillu 2011. sa Zoe Kidom, kada im se na bini pridružio i proslavljeni saksofonista Hans Dalfer.

Konstrakta uživo nastupa sa bendom kombinujući elektroniku i live svirku pod uticajem različitih muzičkih žanrova, uz vrlo originalan vizuelno koreografski koncept koji ostavlja jak utisak na publiku i donosi veliku količinu pozitivne energije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com