Društvo

Komisija KLERP-a obilazi domaćinstva sa revidirane liste za energetsku efikasnost, u februaru novi konkurs

U toku je komisijska provera domaćinstava sa revidirane liste koja su podnela zahtev za subvencije za energetsku efikasnost, sledi potpisivanje ugovora.

Preliminarna lista sa imenima vlasnika stanova, kuća i stambenih zgrada koja je objavljena u decembru 2021. godine, izmenjena je zbog nedostaka para za te namene. Najviše zahteva KLERP je dobio za zamenu stolarije (oko 400).

Preliminarna lista imala je 244, dok su se na revidiranoj listi našla 172 domaćinstva.

Komisija, čiji je zadatak da utvrdi istinitost podataka iz podnetih zahteva, počela je sa obilaskom domaćinstava sa revidirane liste nakon novogodišnjih i božićnih praznika. Prilikom njihovog obilaska vlasnik je dužan da ih sačeka u stanu i identitet potvrdi ličnom kartom. Komisija sačinjava zapisnik koji potpisuju i članovi komisije i vlasnik objekta.

Nakon završetka ove faze sledi potpisivanje ugovora i realizacija u dogovoru sa izabranim izvođačima radova.

U konkursu Grada Niša i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, za subvencije u iznosu od 50 odsto utvrđene cene (25 odsto ministarstvo, 25 odsto lokalna samouprava) građani su se prijavljivali  za nekoliko mera enregetske efikasnosti: nabavku, ugradnju prozora i vrata, ugradnju i nabavku materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova i krovova i nabavku i instalaciju solarnih kolektora za grejanje sanitarne tople vode.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je ranije da je unapređenje energetske efikasnosti nacionalni projekat koji znači smanjenje potrošnje energije i zdraviju životnu sredinu i da će za te namene ove godine iz budžeta biti izdvojeno više od 200 miliona evra.

Sledeći javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela biće raspisan tokom februara i  Mihajlović je pozvala sve lokalne samouprave da se prijave.

Mihajlović je potvrdila i da će država nastaviti da subvencioniše i zamenu stolarije i promenu kotlova za grejanje.

Istakla da će ministarstvo obezbediti olakšice za nerazvijene opštine, kao i za socijalno ugrožene građane.

(BETAPHOTO/ZORAN PETROVIC/DS)

„Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 20 do 25 odsto, a računi će biti niži za 30, 40 procenata“, kazala je ona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Gde je bio objavljen konkurs za solarne panele i da li je bio javni i do kada je otvoren i kome da se javim ja iz opštine Palilula(šta je potrebno od dokumentacije)? Hvala unapred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com