Kultura

Književno veče sa Hadžemom Hajdarevićem i Miletom Stojićem

Književno veče bosanskohercegovačkih pesnika Hadžema Hajdarevića i Mileta Stojića biće održano danas od 18.30 sati u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“.

Organizatori događaja su Niški kulturni centar i NB „Stevan Sremac“ Niš.

O književnicima

Hadžem Hajdarević rođen u Kruševu, u Foči 1956. godine. Pesnik, prozni pisac, esejista, publicista, pisac za djecu, urednik i priređivač dela drugih autora, objavio je dvanaest knjiga poezije, više pesničkih izbora, zatim nekoliko knjiga proza, kolumni, eseja, čime se ubraja u najplodnije i, žanrovski, najsvestranije savremene bosanskohercegovačke autore. Dobitnik je više književnih nagrada u Bosni i Hercegovini i na prostorima bivše Jugoslavije.

Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i nemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, jermenski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike…

Trenutno je predsednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu.

Mile Stojić, Hercegovac, rođen je 21.januara 1955. godine. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio urednik Naših dana, Lica, Odjeka, Oslobođenja, Tjednika, Dana; deset godina kao lektor predavao južnoslavenske kniževnosti na Bečkom sveučilištu, a više od deset godina pisao redovnu kolumnu u spltskom Feral Tribuneu.

Objavio četrnaest knjiga poezije, te osam knjiga proze i esejistike. Knjige su mu prevedene na engleski, nemački, mađarski, italijanski, bugarski, poljski, slovenski i makedonski jezik.

Dobitnik je desetine književnih nagrada, među njima Brankove (1978), Goranove (2007), te Ratkovićeve (2012). Živi u Sarajevu. Član je Društva pisaca BiH, te PEN-kluba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com