Društvo

KC NIŠ: Lečenje po svetskim standardima

Prošlo je tačno mesec dana od kada su vrata novog Kliničkog centra u Nišu i zvanično otvorena. Kao što je i najavljeno, nakon otvaranja sve planirane klinike su preseljene, a odmah posle toga novi Klinički centar primio je i prve pacijente.  kaže prof. dr Zoran Radovanović, direktor KC Niš.

Za razliku od prethodnog perioda kada su gotovo sve klinike Kliničkog centra u Nišu bile udaljene jedne od drugih, i kada je bilo potrebno više vremena za dijagnostiku i ukazivanje pomoći pacijentima, sada su uslovi potpuno drugačiji.

FOTO: KC

Ukoliko pacijent dođe u Urgentni centar sve što je neophodno  je tu. Dijagnostika, laboratorija. U roku od 15 min ili pola sata, ili ide u hiruršku salu ili ide kući“, objašnjava Radovanović.

Kako navodi, preseljeno je sve što je planirano: sve hirurške klinike, četiri internističke i neurologija. Kapaciteti su na gotovo svim klinikama skoro popunjeni.

Osim preseljenja u novoizgrađeni prostor, narednih 15ak dana će i iz Knez Sela biti preseljena i Klinika za plućne bolesti, kao i Klinika za onkologiju. One će svoje mesto naći na nekadašnjoj Internoj klinici.

Uprava na istom mestu

Uprava Kliničkog centra  ostaje na istom mestu, ističe generalni direktor Radovanović. Nova zgrada je pre svega namenjena pacijentima i zdravstvenim radnicima koji o njima brinu, dodaje on.

Radovanović objašnjava, da će se i time pacijentima obezbediti kvalitetnija nega i lečenje, jer neće biti potrebno da po snegu i kiši pacijenti putuju do 12km udaljene klinike

S obzirom na to da u Knez Selu ni ranije nije bilo aparata za zračenje, i oni pacijenti koji su bili u stacionaru često su svakdodnevno bili prevoženi do Kliničkog centra. Preseljenjem ovih klinika biće izbegnuto nepotrebno izlaganje pacijenata naporu.

TOPLA VEZA IZMEĐU GINEKOLOGIJE I DEČIJE INTERNE

Novina u Kliničkom je i izgradnja “tople veze”, koja je u toku, a koja će povezivati dve do sada udaljene klinike – Dečiju internu i Kliniku za ginekologiju.

“Na ovaj način će biti ispoštovani svi standardi, ali što je najvažnije, novorođene bebe dobijaju najkvalitetniju negu, jer ni u jednom trenutku neće biti izložene suncu, kiši, snegu…“, navodi Radovanović

FOTO: KC

On dodaje, da će uz mobilni inkubator, koji je Klinički dobio prošle godine, i “tople veze”, Niš dobiti i Dečiji urgentni centar, čime će biti obezbeđeno da od trenutka rođena pa do navršenih 18 godina, deca svu potrebnu pomoć lekara i negu dobiju na jednom mestu.

A i Dečiji urgentni centar će vrlo brzo biti formiran, a nalaziće se u prostoru zgrade nekadašnje Klinike za neurologiju, koja je i fizički već povezana sa zgradom Dečije interne klinike.

Nakon formiranja ovo će biti prvi i, zasada, jedini Dečiji urgentni centar u zemlji.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com