Društvo

Kazandžijsko sokače uskoro u novom ruhu!

Jedini očuvani deo stare niške čaršije, Kazandžijsko sokače, u narednim danima dobiće renoviranu  infrastrukturu i novu granitnu podlogu. Radovi počinju prvog novembra i očekuje se da budu završeni do kraja godine.

Trenutno je u toku uklanjanje bašti ugostiteljskih objekata koji se nalaze u Kopitarevoj ulici. Radovi se izvode po planu o periodičnom održavanju saobraćajnica.

“U pitanju je potpuna rekonstrukcija Kazandžijskog sokačeta, menjanje podloge, instalalacija, rasvete. Kompletno uređenje te saobraćajnice. Biće vraćena granitna kocka po sredini, a sa strane gde su predviđene bašte biće postavljene granitne ploče u istoj boji granitne kocke, tako da će biti zadržan autentični izgled te ulice”- kaže gradski većnik Miloš Milošević.

Milošević takođe ističe, da nema govora ni o kakvom asfaltiranju ulice, kako su se prvobitno pojavile glasine. Kao i da će ulica nakon rekonstrkcije biti prohodnija i funkcionalnija.

Kazandžijsko sokače se nalazi u Kopitarevoj ulici i predstavlja jedini očuvani deo stare niške čaršije. Prema urbanističkom planu iz 1878. godine na tom prostoru nalazila se zanatska mahala. Kako je među zanatlijama u ovoj ulici najrazvijeniji bio kazandžijski zanat, tako i ulica u narodu postaje poznata kao Kazandžijsko sokače. Poslednje kazandžijske radne zatvorene su devedesetih godina prošlog veka. Danas je tu veliki broj ugostiteljskih objekata i pešačka zona. Nezaobilazan je deo turističke ponude grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com