Društvo

Karavan za klimu krenuo iz Niša

Svečanim otvaranjem u Oficirskom domu u Nišu, Karavan za klimu započeo je svoje treće izdanje. Ovo je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

Ideja manifestacije je nastavak borbe protiv klimatskih promena i zaštita biodiverziteta, uz podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

„Karavan je projekat koji „šeta“ po gradovima Srbije i značajan je ne samo po pitanju klimatskih promena već i institucionalne saradnje“ kaže Bertran Mije, ataše za saradnju Ambasade Francuske i podseća da postoji odlična saradnja ambasade te zemlje sa organizacijama i institucijama u Nišu, a da je to potvrđeno i nedavnom novom posetom ambasadora Francuske koji je boravio u ovom gradu.

Foto: EU info kutak Niš

„Vreme je da se osvestimo“ poručuje Biljana Filipović Đušić, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine, zadužena za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Kako dodaje Filipović Đušić, posebno je bitan edukativni karakter ovog projekta jer se kompletna priča Karavana za klimu odnosi na podizanje svesti javnosti o značaju zaštite biodiverziteta, što je ključ opstanka čovečanstva.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta. Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke, ali i Kutkom za društvene mreže koji je pripremila Kancelarija Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Publici će takođe biti dostupna i selekcija francuskih kratkometražnih filmova sa istom tematikom i prevodom na srpski.

„Klimatske promene su sve prisutnije i vidljivije. Biljke i životinje nam ne govore, ali oni koji se bave biodiverzitetom itekako uočavaju promene. Stručna i naučna javnost ukazuje na to da klimatske promene globalno mnogo utiču na biodiverzitet“ kaže Olivera Milošević iz udruženja „Zeleni ključ“ i ukazuje da ljudski faktor u velikoj meri doprinosi očuvanju životne sredine i da o tome moramo da brinemo.

Izložba je otvorena za posetioce u Oficirskom domu u Nišu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com