Kolumna

Kako se zaposliti u Nemačkoj – Deset važnih stvari koje morate da znate

Pandemija koronavirusa ostavila je mnoge radnike na ulici, nezadovoljni ponudom poslova u Srbiji mnogi razmišljaj o odlasku iz zemlje. Svako ko ima neku stručnost i govori nemački ima šanse za zaposlenjem. Trenutak možda nije najpovoljniji, ali čekanje boljeg je još stresnije.

1. Gde se mogu dobiti zvanične informacije iz prve ruke?
Sajt www.make-it-in-germany.com je oficijalni portal za ljude iz inostranstva koji žele da rade u Nemačkoj. Tamo se mogu naći osnovne informacije o mogućim poslovima, vizama i svakodnevici. Konkretna pitanja mogu se postaviti preko kontakt forme ili chattu na engleskom ili nemačkom. Odgovore možete dobiti i telefonskim putem (+49 30 18151111). Zvanični savetnici preko ovog sajta ne naplaćuju svoje usluge, te je naša preporuka da im se za sva pitanja obratite kako biste izbegli dodatne troškove.

2. Da li su moje kvalifikacije prihvaćene?
Najbitniji portal za proveru vaših kvalifikacija je www.anerkennung-in-deutschland.de. Na njemu se možete informisati da li Vaša diploma odgovara nemačkoj i kojoj kancelariji se možete obratiti za zahtev. Važno je znati da novi zakon stupa na snagu i da je za kvalifikovanu radnu snagu priznavanje diplome (Anerkennung) preduslov.

3. Fachkräfteeinwanderungsgesetz – Novi zakon o imigraciji
U nazivu novog zakona može se naslutiti šta Nemačkoj treba osim visokokvalifikovanih stručnjaka, a to su kvalifikovani radnici. Novi zakon će doneti na primer to da se ograničenja neće više odnositi samo na traženje posla za deficitarna zanimanja. To znači da čak i ako Nemačka ima dovoljno radnika u nekoj oblasti stranci su dobrodošli. To ranije nije bio slučaj. Osim toga više se neće proveravati da li se za određeno radno mesto javio neko sa nemačkim pasošem ili je državljanin Evropske unije. Ranije su oni imali prednost.

Novina je i to da sada i kvalifikovani radnici (ranije je to bio slučaj samo sa visokokvalifikovanim stručnjacima) mogu dobiti vizu za tražanje posla u roku od šest meseci. Preduslov za to su određena sredstva na računu i dovoljno poznavanje nemačkog jezika.

4. Koja zanimanja su perspektivna?
Trenutno imaju lekari, inženjeri i programeri izvanredne šanse na nemačkog tržištu rada. Osim toga traže se stručni radnici. Jako16 dobre izglede imaju medicinske sestre i negovatelji.

5. Kako da nađem slobodno radno mesto u Nemačkoj?
Slobodna radna mesta, namenjena posebno ljudima iz inostranstva, mogu se naći na portalu www.make-it-in-germany.com.

Biro za zapošljavanje takođe može biti korisna adresa www.arbeitsagentur.de kao i biro za zapošljavanje matične zemlje. Obično postoje programi zapošljavanja i preko našeg biroa.

Napravite profil na nemačkoj biznis socijalnoj mreži www.xing.com.

Ukoliko imate konkretnu firmu u vidu za koju biste radili budite slobodni da samoinicijalno pošaljete svoju biografiju.

6. U kojim delovima Nemačke imam najbolje izglede za zaposlenjem?
Tačno je da ne vlada nedostatak radne snage u celoj Nemačkoj. Ipak ima dovoljno firmi i širom Nemačke koje već sada ne mogu da nađu željene profile i odgovarajuće ljude.

Prema navodima nemačkog biroa za zapošljavanje posebno su pogođeni regioni u južnoj Nemačkoj, Šlezvig-Holštajnu, Brandenburgu i Rajnland-pfalcu. Više od 60% firmi smatra da je nedostatak radne snage opasnost za njihov razvoj.

7. Da li su ljudi van Evropske unije dobrodošli?
Odgovor je da. Arbeitsplatzreport 2019 navodi da je polovina firmi otvorena da zaposli radnike van EU. Kao prednost navode bolje poznavanje nemačkog jezika kandidata.

8. Koji nivo jezika mi je potreban?
Što bolje poznajete jezik to će Vam život biti lakši. Najmanji nivo za početak obavljanja posla je B1, poželjno je B2/C1.

9. Da li mogu za početak naći neki sporedni posao?
Nemačkoj su potrebni kvalifikovani i visokokvalifikovani radnici. Za pomoćne poslove gotovo je nemoguće dobiti vizu. U tom slučaju može doći u obzir doškolovavanje u Nemačkoj (Ausbildung). Za to je potrebno takođe određeno poznavanje nemačkog.

10. Koliki je rizik da se izgubi tek dobijeni posao?
Gotovo sve firme dobro promisle pre nego što Vas konačno zaposle. Za tražene radnike obezbeđena su dodatna sredstva i u njih se ulaže. Na primer dodatni kursevi jezika ili menadžeri koji pomažu u integraciji.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com