Promo vesti

Kako do nemačke diplome medicinske sestre

InJob International je kompanija koja se već dugi niz godina uspešno bavi posredovanjem u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu. Edukativni centar Niš u TC Ambasador postoji od 2017. godine i otvoren je kao odgovor na veliko interesovanje medicinskih radnika iz ovog regiona koji sada u svom gradu mogu da dobiju sve potrebne informacije u vezi sa zaposlenjem u Nemačkoj i da pohađaju intenzivne specijalističke kurseve medicinskog nemačkog jezika.

U želji da čitaoce bliže informišemo o ovoj aktuelnoj temi, zamolili smo zaposlene u InJobu da nam ispričaju nešto detaljnije o postupku priznavanja srpskih diploma medicinske struke u Nemačkoj.

IZJEDNAČAVANJE DIPLOME

Da biste u Nemačkoj radili kao medicinska sestra – tehničar, morate nostrifikovati diplomu srednje odnosno više medicinske škole. Na osnovu nemačkih zakona postupak nostrifikacije diplome u potpunosti vas izjednačava sa nemačkim medicinskim kadrom i obezbeđuje vam potpuna ista prava ali i iste obaveze.

Između našeg i nemačkog nastavnog programa za medicinske tehničare postoji razlika u broju sati teorije i prakse. Da bi se nostrifikovala diploma, potrebno je nadoknaditi ovu razliku i za to postoje dva puta: možete polagati ispit (tzv. Kenntnisprüfung) ili u saradnji sa klinikom na kojoj radite nadoknaditi razliku.

DO NEMAČKE DIPLOME UZ PUNU SARADNJU SA KLINIKOM

InJob International sarađuje isključivo sa ozbiljnim klinikama, koje raspolažu sopstvenim akademijama i dovoljnim brojem odeljenja da svojim zaposlenima omoguće nadoknadu teoretskih i praktičnih časova. Istovremeno, te klinike su izrazile spremnost da na sebe u potpunosti preuzmu brigu oko nostrifikacije diplome svojih zaposlenih i na to su se obavezale ugovorima. InJob se odlučio za ovaj put, jer na osnovu dosadašnjeg bogatog iskustva, sa sigurnošću možemo reći da za kandidate postepena nostrifikacija diplome u punoj saradnji sa klinikom na kojoj rade predstavlja neuporedivo bezbolniji i lakši proces integracije u novo poslovno okruženje.

Još pre apliciranja za radnu vizu InJob International šalje prevedenu dokumentaciju u vladu pokrajine u kojoj je kandidat dobio posao. Pokrajinska vlada donosi rešenje u kome propisuje broj teoretskih i praktičnih časova koje je potrebno nadoknaditi kako bi se dobila nemačka diploma. Nakon dolaska u Nemačku, klinike za svoje nove zaposlene organizuju nadoknadu propisanih  teoretskih i praktičnih časova i svu dokumentaciju o tome šalju u pokrajinsku vladu zajedno sa zahtevom za izdavanje nemačke diplome. Bez obzira što tokom pohađanja škole i odrađivanja prakse ne rade, naši kandidati za sve to vreme od klinike uredno dobijaju platu.

Ponudu aktuelnih poslova možete pogledati na našem sajtu:

https://injob.rs/aktuelni-konkursi/

NEMAČKI JEZIK

Potreban nivo poznavanja jezika za dobijanje radne vize za medicinske tehničare jeste B1 Zajedničkog evropskog okvira za strane jezike. Traženi nivo jezika za nostrifikaciju diplome zavisi od nemačke pokrajine u kojoj ste dobili posao i može biti B1, B1 Pflege (nemački za negovatelje) ili B2. Na osnovu lokacije klinika sa kojima sarađujemo, većina naših kandidata polaže B1 opšti ili B1 Pflege. Za kandidate iz drugih pokrajina organizujemo dodatne časove medicinskog nemačkog, kako bismo bili sigurni da će na skaliranom ispitu B1/B2 Pflege dobiti traženi nivo B2.

Kurseve nemačkog jezika od A1 do nivoa koji je potreban za nostrifikaciju diplome možete pohađati i u našem centru i možete konkurisati za dodelu stipendije čak i za online nastavu.

https://injob.rs/program-stipendiranja/

Prolaznost naših kandidata na zvaničnim telc-ispitima gotovo je potpuna – preko 95%.

DOKUMENTACIJA I PREVOD

Tim InJob International vam pomaže da prikupite potrebnu dokumentaciju za dobijanje radne vize i za nostrifikaciju diplome i šalje je u pokrajinski vladu. Dokumentacija mora biti prevedena na nemački jezik uz overu sudskog tumača iz Nemačke. Većina nemačkih institucija ne priznaje prevode urađene van Nemačke, već zahteva overu sudskih prevodilaca ovćenih  od strane nemačkih sudova. Kako bismo Vam u svakom segmentu pružili najbolju uslugu i bili sigurni da će Vaša dokumentacija biti prihvaćena od strane nemačkih instituacija, potrudili smo se da Vam omogućimo da prevod sa overom sudskog prevodioca iz Nemačke dobijete i u Beogradu i to u InJob prevodilačkom centru. Prevod dokumentacije možete obaviti u našem Prevodilačkom centru uz overu nemačkog sudskog tumača. – https://injob.rs/prevodenje/

Naša briga za vas ne završava se vašim zaposlenjem, odlaskom u kliniku i nostrifikacijom diplome. Kao što svedoče iskustva naših kandidata i dalje ćemo biti tu za vas, za svaki papir i svaki problem sa kojim se možete susresti.

TC Ambasador, 065 8807 037

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com