Južnjak

JUŽNJAK: 1.maj-prednosti i mane

Stiže i taj čuveni praznik od (ne)rad, kad se prasići povlače u jazbine, tavani, begav u šumu, a neki se sakriju u zamrzivač. Oni koji nisu te sreće, imaju jedinstvenu priliku da se voze na  improvizovanu vrtešku, a oni koji su bili dobri, dobiju i pivo. Ko što sve u život ima prednosti i mane, takoj i ovaj nazovi praznik ima svoje:

PREDNOSTI

Mož jedeš bez granicu

Ko što je opšte-poznato, na 1.maj se uvek ponese triput veća količina od jedenje, nego što mož pojede puk vojska, a sve uz opravdanje:”Bolje mi Zorane da ponesemo, kude će tam kupujemo ako zafali”.  Naravno nikad se ne pojede sve, i nikad se ne utefteri negde kolko smo meso izeli prošlu godinu takoj da se lokalni kučiki takodje ovajde.

Mož ležiš ceo dan

Pošto je to dan od (ne)rad, imaš opravdanje da cel dan provedeš u položaj od trudnu mečku na pre toga vrlo pažljivo odabranu poziciju za šatorsko krilo. Ladovina se podrazumeva, a i jadna pripadnica od lepši pol koja će mora sve sama da spremi i da ti donese pivo, na pola sat po jedno.

Mož slušaš muziku glasno

U prirodu si, šta te boli uši više dal će komšija pozove miliciju ako si opičio Acu Lukasa Live 1997, sad ti niko ne mož ništa, poljana je tvoja, ti si gospodar, i muzički urednik istovremeno. Samo je problem što će imaš još jedno dvesta gospodari i muzički urednici oko sebe, pa će po stari kromanjonski običaj da se takmičite na koga će prvo da “probijev” zvučnici, al i to probijanje neće da spreči dalje takmičenje, bez obzira što više ne znaš dal slušaš tvoju muziku il od “gospodara” dva šatora levo.

Mož baciš djubre tam

E to je vidiš mnogo fina stvar. Priroda kakva je ćutljiva i sramotljiva, a istovremeno i dobroćudna, ič ti se neće naljuti ako sve kese, flaše, pakovanja, celofani i pikavci ostaviš kod nju na čuvanje do sledeći 1.maj. Mož si poneseš i od doma djubre, i ne obaziri se ako će postave onaj golem kontejner ovi iz komunalno, ti kude si se smestio, tuj i obogati prirodu, nemoj gomilate sve na kup.

Tako be, domaćinski!
Foto:salemax.rs

Mož se potepaš

Nakon konzumiranje pozamašnu količinu alkohol, a nakon nerešeno takmičenje u muzički ukusi i snagu od zvučnici, mož iskoristiš jedinstvenu priliku da si izlečiš sve frustracije i kompleksi takoj što će prvo da dobaciš nešto na “komšije”, a kasnije da predješ u direktan okršaj sas nji, neretko i u grupno tepanje.

MANE

Mora ustaneš sabajle

Da bi zauzeo neko kolko tolko kasvetno mesto, da ti ne prelaziv s kola preko šatorsko krilo, i da ti ne zamočuju gajbu kad gu ladiš u potok, će se mora izdizaš malka porano. Pre šes. I toj je muka, znajemo, al ako oće provedeš praznik najgolemiji srećno i berićetno, će mora žrtvuješ sladak san.

Mora akaš kola po loši putevi

Ko što svaki naš čovek, domaćin, vodiš više red od kola nego od sopstveno zdravlje i higijenu, će ti bude problem toj što će voljenog Passata pet tačka pet TDI sas crveno I, mora teraš ko raznorazni vilajeti ne bi li nabasao na neko kasvetno mesto i tu formirao bivak za užu, a neretko i širu familiju.

Mora ideš u nabavku (sa ženu)

E ovo je stvarno krug od pakao. Aj kola, aj ustajanje, aj sve, al sa ženu i sitnu decu svi djuture u supermarket, pa trpaj salame, pa salvete, pa slatkiši od koji će na decu još na livadu da ispopadaju mlečni zubi, pa gajbe s pivo, pa meso ko zna od kakav kvalitet, jer 1.maj je a tad ide svo meso u mleveno i s koca i konopca, a žena zapela za ćevapi. I sve to natrpaš u ona jadna kolica koja će posle tebe mora idu na reglažu trap, a tek tad stižeš na red, koj se otego ko Turci na naplatnu rampu u avgus mesec.

Mora pijan voziš doma

E ovoj te osudjujemo u start, i vikamo da to ne radiš, al statistika pokazuje da za 1.maj čak i da rešiš da neće piješ, kum Zvonko će te natera da udarite samo jednu uz salatu, pa aj samo još jednu dok se  razgori skara, i takoj će svakako da se naližete ko goveda sa sol. A pošto si pravi domaćin, iako ti žena ima dozvolu nemoj slučajno na nju da daš da vozi, jer Passat je senzitivan, i samo si ga ti poznaješ, a i kum Zvonko će te zebava.

 

Mož ni pratiš i na FEJZBUK

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com