Merošina

Izlio se potok juče u Arbanascu ali se voda povukla preko noći, u ostalim delovima opštine trenutno nema opasnosti od izlivanja (FOTO)

Bujični potoci, velika količina kiše i zapušeni ispusti, prouzrokovali su juče izlivanje u selu Arbanasce. Voda se preko noći povukla i trenutno nema opasnosti po stanovništvo. U ostalim delovima Merošine situacija je pod kontrolom.

Izlivanje potoka u selu Arbanasce, juče u popodnevnim satima, izazvala je velika količina kiše, koja je pala na teritoriji čitave opštine Merošina. Do izlivanja je došlo zbog zapušenja propusta na Arbanaškom potoku i kod vodenice.

Situacija na terenu je sada stabilna, kažu u JKP Merošina, ekipe su na terenu i rasčišćavaju pesak i rizlu koju je bujica nanela na putevima. Trenutno nema opasnosti od novih izlivanja, ali se situacija prati.

Ove godine meštani naselja Merošina i Brest nemaju strah od mogućeg izlivanja Krajkovačke reke jer je prošle godine na inicijativu Mesne zajednice Merošina, uz pomoć lokalne samouprave i Srbija Voda, uređeno rečno korito i postavljeni bedemi.

Godinama smo strahovali od svake jače kiše, uređenje korita nama znači miran san. Reka se u poslednjih desetak godina 6 ili 7 puta izlivala, pa smo bili primorani da svo svoje angažovanje usmerimo ka lokalnoj samoupravi i preduzeću Srbija Vode, kako bi očistili korito Krajkovačke reke. Od izrade projekta do realizacije prošlo je dosta vremena, ali istrajanje isplatilo“- kaže Dejan Mitić predsednik Mesne zajednice Merošina.

U toku su razgovori sa Srbija Vodama da se nastavi sa uređenjem korita i na drugim vodotokovima, što bi smanjilo rizik od izlivanja na teritoriji čitave opštine.

Pored uređena korita reka i potoka, od velike važnosti je i vođenje računa o ekologiji reke, jer je stanovništvo sklono da sve ono što im je višak “nose u reku da bace” pa sav taj otpad često napravi zakrčenje na ispustima i mostovima, što zatim prouzrokuje izlivanje vodotokova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com