MerošinaRegion

Selo su naselilli Arbanasi pa mu otuda i potiče ime – Arbanasce

Stariji meštani pričaju da se pre Turaka ovde nalazilo selo Bogaz. Arbanasce je nastalo u prvoj polovini XVIII veka, koga su naselilli Arbanasi pa mu otuda i potiče ime. Nalazi se na udaljenosti 11km severno od opštinskog centra Merošina.

Prema popisu iz 1874. godine, Arbanasce je imalo 22 kuće.

Meštani Arbanasca su se u prošlosti bavili stočarstvom, a ratarstvom i vinogradarstvom samo za svoje potrebe. Medjutim, danas uglavnom „svaštare“. Veličina atara ovog sela iznosi oko 655 hektara. Od pre nekoliko decenija imaju veće zasade pod Oblačinskom višnjom, koju ovde nazivaju „Oblačinska marela“.

Foto Niške Vesti

Na Jugbogdanovačkoj reci radile su četiri vodenice: Raletova, Stevčina, Kopčina i Mladenova. Postoji još samo Mladenova vodenica sa dva kamena, koja je postojala i u vreme Turaka. Ova vodenica je stalno menjala vlasnika, ali je na kraju prodata Radivoju Milosavljeviću iz Arbanasca. Ova vodenica je nekada bila od kovanica i blata, a danas je od betonskih blokova.

Balinovačka crkva Sv. Ilije, koja se nalazi između Arbanasca i Dešilova, sagrađena je 1901. godine prilozima meštana Arbanasca. Vernici iz Arbanasca su sagradili i crkveni dom.

Prema popisu iz 2011. godine, bilo je 513 stanovnika.

Fudbal je čini se popularan ovom selu, te tako postojie čak dva fudbalska kluba FK „Arbanasce“ i FK „Omladinac“ koji se takmiče u Opštinskoj ligi Merošina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Arbanasce ne može biti nikako severno od Merošine,već jugo -zapadno.Inače hvala autorima koji se bave istorijatom Merošinskih sela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com