Društvo

Prate se vodostaji na rekama u Nišu i okolini 24 sata

Krizni štab u Nišu prati vodostaj reka i u stanju je pripravnosti kako bi na vreme reagovali ukoliko zbog velikih količina padavima to bude potrebno, kaže komandant Kriznog štaba za vanredne situacije, gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Razmatraju se i opcije za trajna rešanja da ne dolazi više do poplava zbog bujičnih vodotokova što je u nadležnosti lokalne samouprave.

“Lokalna samouprava je svakodnevno na terenu kako smo i dogovorili sa Srbijavodama i direktorom Goranom Puzovićem. Onog trenutka kada Republički hidrometeorološki zavod proceni da je vodostaj reka na određenom nivou kada treba stanovništvo da se upozori mi ćemo to i učiniti. Lokalna samouprava je 24 sata spremna da reguje ukoliko dođe do izlivanja vodotokova iz njihovih korita, a to znači za pesak, za džakove, za vanrednu situaciju, ali se nadamo da će sve biti kako treba”, kazala je Sotirovski.

Dodaje da zbog čestih vremenskih nepogoda Kutinska reka, Suvodolski potok pa čak i Nišava i Južna Morava prave ljudima velike probleme i to je nešto za šta mora da se pronađe trajno rešenje.

“Zato su Srbijavode i opredelile negde oko 500 miliona dinara da se tamo gde je srušen bedem napravi novi, da se priobalje uredi, da se prokopaju kanali”, dodala je ona.

Mnoge Nišlije nakon poplava traže pomoć od lokalne samouprave.

“Mi kao Grad ne smemo da diramo vode koje su prvog reda, zato smo i pozvali direktora Srbijavode da na licu mesta vidi u kakvom su problemu naši ljudi u Crvenom krstu, u Niškoj Banji, na teritoriji Medijane, na Paliluli. Što se tiče bujičnih potoka, posebno na Paliluli, to su vodotokovi drugog reda i to uređuje lokalna samouprava u čijoj je nadležnosti i uređenje atmosferske kanalizacije”, objasnila je Sotirovski.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com