Ekonomija

IT sektor od „krucijalne važnosti“ za razvoj Srbije

U okviru 4. Foruma naprednih tehnologija u Nišu je danas održano tradicionalno Niško savetovanje ekonomista u okviru kojeg su ekonomski stručnjaci iz naše zemlje raspravljali na temu značaja naprednih tehnologija za ekonomski razvoj zemlje.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da je razvoj IT sektora, odnosno sektora naprednih tehnologija od „krucijalne važnosti“ za postizanje balansa u spoljnotrgovinskoj razmeni i za podizanje sveukupne konkurencije srpske industrije.

„Primera radi u Belorusiji se više od 20 odsto bruto-društvenog proizvoda stvara u informaciono-telekomunikacionom sektoru, a da ne govorimo o zapadnoevropskim zemljama kao što su Finska i Irska. Naš cilj treba da bude da učešće IT sektora podignemo na tridesetak i više procenata“, istakao je Vlahović.

On je rekao da nam je potreban „skokovit“ rast privrede od pet, šest ili više procenata godišnje da bi za nekih 10 do 12 godina duplirali ukupan bruto proizvod koji sada iznosi 40 milijardi evra.

Vlahović je rekao da budući razvoj Srbije prevashodno mora biti baziran na povećanju ukupnog iznosa domaćih investicija, a to će se postići poboljšanjem regulatornog okvira.

„Potrebna nam je reforma pravosudnog sistema i brže rešavanje radnih sporova koji sada neoprostivo dugo traju. Takodje nam je potrebna efikasnija primena stečajnog zakonodavstva i jačanje institucija koje omogućavaju ravnopravnu utakmicu na tržištu“, izjavio je Vlahović.

Predsednik Društva ekonomista Niša Boban Stojanović istakao je ovom prilikom da je lako reći da nam je potrebna digitalizacija zemlje, ali da je problem kako to uraditi u recimo Trgovištu.

Stojanović je rekao da je zaista veliki problem revitalizovati nerazvijena područja koja su i demografski skoro ispražnjena.

„Država tu mnogo mora da uradi prvo na politici regionalnog razvoja, da uradi infrastrukturu i da kroz poreske olakšice i bolje uslove živote zadrži ljude koji tu žive i vrati one koji su otišli u potrazi poslom“, rekao je Stojanović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da obrazovanje, privreda i napredne tehnologije predstavljaju „partnerstvo za budućnost“.

„Jedinstvo ova tri segmenta krunisaćemo izgradnjom Naučno-tehnološkog parka. Kamen temeljac ovog objekta biće postavljen 21. novembra, a koliko je taj dogadjaj značajan za našu zemlju govori i to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić tog dana biti u Nišu“, izjavio je Bulatović.

On je kazao da otvaranje novih fabrika u Nišu pokazuje da ozbiljni investitori prepoznaju grad kao pravo poslovno okruženje za primenu i razvoj svojih kapaiciteta.
Forum naprednih tehnologija završava se sutra sajmom zapošljavanja i sajmom profesionalne orijentacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button