Ekonomija

Niš – grad naprednih tehnologija i prvi „pametni grad“ u Sbiji

Raduje me činjenica što imamo sve više ovakvih događaja, skupova i konferencija na temu naprednih tehnologija u Nišu.

Posebno mi je drago da sva ulaganja u obrazovanje i nauku sada dobijaju svoju završnu formu izgradnjom Naučno tehnološkog parka koji će do proleća biti otvoren, istako je gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je otvorio drugi deo Petog Foruma naprednih tehnologija.

Drugi deo Foruma naprednih tehnologija je ove godine posvećen “pametnim gradovima”, a o tome šta su i šta nam donose pametni gradovi govorili su Miša Ivković, direktor, RATEL, Mihailo Vesović, PKS, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda, Vladan Nešić,Telekom, sistem analitičar-ekspert i predsatvnik Huawei-a. Održan je i Biznis forum sa temom ’’Sinergija ekonomije i naprednih tehnologija’’ kao i okrugli sto “ U susret naučno tehnološkom parku’’. O svim ovim temama govorili su eminentni stručnjaci.

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

„Grad Niš sa razlogom postaje grad naprednih tehnologija, a posebno je značajno istaći potencijale grada Niša koji su u našem Univerzitetu, u našim ljudima, inženjerima i svima koji žele da se bave naukom više nego što je to bilo do sada“, dodao je gradonačelnik Bulatović.

Inače, nastavak Foruma naprednih tehnologija čiji je prvi deo već održan, posevćen je pametnim gradovima.

„Zajedno sa telekomunikacijama Grad Niš radi na sedam servisa od kojih će se grad opredeliti za četiri prioriteta, a to će biti, po svemu sudeći, parkiranje, zaštira životne sredine, regulisanja saobraćaja i javne rasvete“, kazao je Bulatović.

Detaljnije o Nišu kao pametnom gradu govorio je pomoćnik gradonačelnika Niša Miloš Milošević.

Miloš Milošević, pomoćnik gradonačelnika Niša

„Radi se o servisima koji će unaprediti život u gradu. Pokušavamo da kroz neku racionalizaciju i komunalna preduzeća, naprimer, sa Medianom, koja bi mogla da uvede pametni sistem za pražnjenje kontejnera gde bi sam softver organizovao način i brzinu praženjenja sudova. Predlog je i da na nekim važnim delovima u grada imamo i internet mrežu. Prvi će besplatni internet dobiti centralni gradski trg posle rekonstrukcije, a potom još neki delovi grada“, kazao je Miloš Milošević.

Prema njegovim rečima jako je važno da se prati i zagađenje u gradu.

„Postavićemo nekoliko stanica sa kojih će se uzimati uzorci kako zagađenja vazduha, ali meriće se i buka, kako bi smo znali kakva je prava situacija u Nišu i gde je potrebno što hirnije reagivati“, dodao je Milošević.

On je kazao da bi prvi sistemi bili implementirani u gradu do kraja sledeće godine.

Pametnim gradovima je bio posvećen glavni panel, a značajan korak je urađem kada je naša delegacija posetila Kinu ove godine.

„Niš je oduvek bio grad tehnologija, univerzitetski centar koji nudi kadrove koji mogu ozbiljno da govore o savremenim tehnologijama i da unaprede funkcionisanje celog grada“, istako je Mihailo Vesović, PKS, direktor Sektora za strateške analize, analitiku.

Prema njegovim rečima se za dve do tri decenije očekuje veliki broj stanovnika u gradovima. To će usloviti obavezu uvođenja novih tehnologija kako bi građanstvo dobilo sve usluge od državne uprave na jednostavan način, a da su podaci koje država posedue budu otvoreni.

Na skupu je bilo reči i povezanosti ekonomije sa naprednim tehnologijama.O tome je govorio dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.Prema njegovim rečima ekonomisti ozbiljno shvataju brzi uspon IT sektora.

„Očekujemo da jasno definišemo nit koja treba da spaja tri jasna segmenta u ovoj oblasti, a to su država i lokalna samouprava, privreda, odnosno preduzeća koja će implementirati novu tehnologiju u svoja poslovanja i akademsku zajednicu uključujući obrazovanje na srednjoškolskom i vosokoškolskom nivou kao i institute. Ekonomija je nit koja treba da spoji sve to i da da kao rezultat ubrzani privredni rast na bazi uvođenja novih tehnologija“, istako je Stojanović.

Iz ugla ekonomije to je imperativ ako neka zemlja želi da bude uspešna.

„Ekonomski interes je i države i grada i svake kompanije da uvodi nove tehnologije pre svega zbog konkurentnosti“, dodao je Stojanović. „Skoro celokupnu proizvodnju preuzeće mašine, a ono što je na nama to je invenstivnost“.

Treći tematski deo Foruma posvećen je Naučno tehnološkom parku.

„Park će biti otvoren na proleće iduće godine, a radni tim će osmisliti koncept i osmisli kako će funkcionisati Naučno tehnološki park“, kazao je Saša Matić, pomoćnik direktora Regionalne privredne komore Niš. „Naučno tehnološki park će biti opremljen sa najsavremenijom opremom, a šta privreda očekuje i kako duževljava park tema je o kojoj smo danas razgovarali. Ono što je važno za našu Regionalnu privrednu komoru i naše članice je da Naučno tehnološki park bude institucija koja će se baviti razvojnim projektima za privredu ovog regiona“, istako je Saša Matić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com