Ekonomija

Forum naprednih tehnologija: Traže se inženjeri elektronike i mašinstva

Na petom Forumu naprednih tehnologija otvoren je i peti Specijalizovani sajam zapošljavanja i profesionalne orjentacije, mesto susreta poslodavaca koji imaju realne potrebe za novim radnicima i Nišlija koji imaju određeno znanje i veštine, ali nemaju zaposlenje. Otvaranju Sajma su, pored predstavnika grada Niša i organizatora, prisustvovala i delegacija iz mađarskog grada Kečkemeta koja boravi u Nišu.

„Forum naprednih tehnologija je događaj koji je značajan za Niš ali bih rekao i za ceo Jugoistok Srbije jer upravo ono što je predmet rasprava i potencijala samog Foruma je od značaja za ovaj deo zemlje. Raduje me što smo uspeli da stignemo do petog Foruma i što grad to podržava, a još više me raduje činjenica što će šesti biti u novom, završenom, Tehnološkom parku koji će biti otvoren u martu iduće godine“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na otvaranju Sajma.

On je dodao da  Forum pokazuje da je ovo pravo mesto susreta različitih naučnih, obrazovnih, naučno-istraživačkih institucija i ustanova, pojedinaca i pravo mesto mogućnosti za upoznavanjem sa svim značajnim promenama i tendencijama u oblasti naprednih tehnologija za ceo  region.

„Ono što je  najznačajnije, što je rezultat ovih susreta to su  radna mesta koja ćemo moći da stvorimo u oblasti koja obeležava budućnost i najbrže raste. Činjenica je da naši tehnički fakulteti imaju mnogo više studenata nego što je to bilo do sada, tako da je ovo oblast koju grad podržava. Nekada balkanski grad elektronike, danas s pravom kandidat za regionalni centar  naprednih tehnologija“, istako je Bulatović.

Foto: V. P.

Prema rečima Bobana Matića, direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Filiajle u Nišu, na Sajmu zapošljavanja ove godine učestvuju 23 poslodavca.

„Oni su ponudili preko 100 radnih mesta. Prevashodno se traže diplomirani inženjeri  elektronike i mašinstva, mašinski elektrotehničari, programeri“, kazao je Boban Matić.

U okviru Foruma je i Sajam profesionlne orjentacije koji predstavlja pokušaj formiranja budućnosti našeg grada.

„To je mogućnost za naše najmlađe sugrađane da saznaju koje su to srednje i više škole ili fakulteti na kojima mogu da steknu adekvatna  znanja i veštine kao i formalno obrazovanje. Najbitnije je da to formalno  obrazovanje u dogledno vreme primene u niškim firmama u cilju razvoja privrede i grada“, dodao je Matić.

On je podvukao da se trenutno na  evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi 22 392 aktivnih tražioca zaposlenja.

Foto: V. P.

„To je najmanji broj za zadnjih 20 godina  od kada beležimo broj nezaposlenih lica. Procentualno posmatrano 10 procenata manje u odnosu na broj u istom periodu prošle godine, a čak za 35 procenata manje u odnosu na pre pet godina“, dodao je Matić.

Na Sajmu zapošljavanja je bilo najviše mladih ljudi, ali i onih srednjih godina koji ili nisu radili nigde ili su ostali bez posla. Svi su sa sobom imali CV koje su ostavljali firmama.

„Ostavila sam CV u nekoliko firmi pa gde uspem da se zaposlim. Teško je zaposliti se pa zato i ne biramo radna mesta, ali bih volela da radim u struci“, kaže Tamara Rašić koja je mašinski tehničar motornih vozila.

Forum naprednih tehnologija i Specijalizovani sajam zapošljavanja i obrazovanja organizuju Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga,  Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija NiKAT.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com