Ekonomija

Industrijski rast u Nišu – ohrabrujući podaci, kažu zvaničnici

Industrijska proizvodnja u Nišu je za osam ovogodišnjih meseci porasla za 5,5 odsto,  podaci su niškog Setarijata za privredu.

Rast od 22,9 odsto je u proizvodnji poluproizvoda, a rast od 33,6 odsto u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja netrajnih proizvoda široke potrošnje veća je za 4,1 odsto, a proizvodnja energije za 0,9 odsto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda bila je kao i prošle godine.

“Ohrabrujući podaci, znak da smo na dobrom putu, ali moramo još puno da radimo kako bi građani realno osetili to što kaže statistika. Najveći rast je u industrijskoj proizvodnji u delatnostima fabrika koje su novo otvorene u Nišu, ali je za mene važna činjenica da napredne tehnologije rastu, što pokazuje da smo na dobrom strateškom putu”, komentariše ove podatke za Niške Vesti Mihajlo Zdravković, gradski većnik resorno zadužen za privredu.

Najveći rast zabeležen je u proizvodnji metalnih proizvoda (osim mašina) i to 108,6 odsto, proizvodnja električne opreme porasla je za 50,2 odsto, proizvodnja pića za 17,3 odsto, a proizvodnja računara, električnih i opštičkih proizvoda za 12 odsto.

Najveći pad proizvodnje zabeležen je u proizvodnji mašina i opreme – 67,6 odsto. Pad proizvodnje hrane iznosio je 44,4 odsto, a proizvodnje proizvoda od gume i plastike 20 odsto. Najmanji rast bio je u proizvodnji hemikalija i hemijskih proizvoda, 4,7 odsto.

U industrijskoj proizvodnji na području Niša najveće učešće ima proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju i to 68,7 odsto, dok je učešće proizvodnje energije najmanje i iznosi svega 0,1 odsto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda predstavlja 24,4 odsto ukupne industrijske proizvodnje, ; proizvodnja pouproizvoda učestvuje sa 6,5 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,3 odsto.

Prema podacima kojima raspolaže gradski većnik Mihajlo Zdravković broj zaposlenih sa kraja 2016. godine u Nišu je 75.460 ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com