Ekonomija

Bivša Elektronska – NOVA INDUSTRIJSKA ZONA? Dnevno na posao tamo odlazi 5.500 radnika

I pored puno problema prostor bivše Elektronske industrije “teži” da postane nova industrijska zona u Nišu. Svakog dana renovira se ili oprema neka nova zgrada, upošljavaju novi mladi ljudi. Mada se problemi gomilaju – namera jeste dobra.

Površina nekadasnje niške Elektronske industrije, nekada je bila 88, a danas je 65 hektara, jer je jedan deo pretvoren u zelenu površinu – park, kaže za Niške Vesti Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga.

Trenutno prema evidenciji Privredne komore Srbije na adresi Ei registrovana su 93 privredna društva – podaci su Agencije za privredne registre iz 2020. godine. Prema podacima Ei Elmag-a koji preduzeća snabdeva energentima, danas ima 140 privrednih društava, precizan je Milićević.

Elektronska industrija danas; Foto: Niške Vesti

“Mi raspolažemo podacima da na prostoru bivše Elektronske industrije prema MT PKS-a tamo radi ukupno 2.471 radnik – podaci su iz APR-a iz 2020. godine, a prema podacima Ei Elmag-a danas ima 5.500 radnika”, kaže direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga.

Problemi tih firmi na terenu su raznovrsni, a uglavnom se tiču neuređenih odnosa iz oblasti infrastrukturnog snabdevanja i održavanja. Trenutno najveći problem je snabdevanje vodom i strujom, kaže Milićević.

“Održavanje kanalizacione mreže i uređenje prostora koji nije u vlasništvu kompanija je komplikovano (saobraćajnice, međublokovski prostor, parking….). Veliki je paradoks da uprkos tome što postoji magistralna infrastruktura za snabdevanje prirodnim gasom, priključak ima samo par kompanija”, kaže on.

Ovi problemi su rezultat višedecenijskog zanemarivanja, nerešenih imovinsko pravnih odnosa koji datiraju još od pre tri decenije.

Renoviranje stare zgrade u Elekstronskoj industriji; Foto: screenshot FB Damir Pančić

I pored svih poteškoća firme koje rade na prostoru Ei svakodnevno napreduju i imaju dobru poslovnu politiku, pa iz dana u dan sve više rastu. Mnoge stare zgrade se renoviraju, a nove niču.

Jedna od vodećih kompanija ovde je i niški Yumis koji svakodnevno obara sopstvene rekorde. U toku je izgradnja nove upravne zgrade kako bi se obezbedilo više mesta za nove mašine i postrojenja.

NV: Šta treba da se uradi i uredi da taj deo Niša bude nova poslovno-industrijska zona?

“Treba urediti odnose između privrednih subjekata, Grada (JKP), EPS i Ei Elmag na potpuno drugačiji način koji odgovara u potpunosti današnjim uslovima poslovanja i državnog uređenja, tako da se omogući nesmetano poslovanje i otkloni potencijalna mogućnost isključenja sa elektro ili vodovodne mreže, što se dešavalo u prošlosti. Takođe treba izvršiti neki vid komasacije imovine i okončati postupak stečaja Ei Holding-a”, ističe Milićević za Niške Vesti.

PKS RPK Niš je u poslednje vreme učestvovala na sastancima zajedno sa predstavnicima kompanija koje posluju u kompleksu nekadašnje Ei Korporacije i predstavnicima Grada Niša, JKP Naissus i EPS EDS na ovu temu.

“Grad je pokazao dobru volju da se ovaj problem reši, ali imajući u vidu njegovu kompleksnost, to nije ni jednostavan ni kratkotrajan posao. Takođe je neophodno uključenje državnih organa (Vlada Republike Srbije, kao i resornih Ministarstava itd). PKS RPK Niš je do sada uspela da reši neke akutne situacije u pogledu vodosnabdevanja i elektrosnabdevanja u saradnji sa Gradom, ali to ne predstavlja konačno rešenje”, završava Milićević.

Nažalost, bivša Elektronska industrija nije usamljena u gradu sa ovim problemima. Slična je situacija i sa kompleksom nekadašnje MIN Korporacije, tvrde u Regionalnoj privrednoj komori Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga.

Prostor bivše Elektronske industrije; Foto: Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Samo je razlika sto je nekada radilo 20hiljada ljudi koji su proizvodili rengen aparate ,tv,ves masine, radio aparate,alate za svi industriju,strujomere a pakuju papriku,vegetu,prze kokice .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com