Društvo

Hram Svetog proroka Ilije u Komrenu potiče još iz 1920. godine

Ova crkva posvećena je Svetom Iliji Gromovniku a litije i bogosluženja u ovoj crkvi organizuje Gradska opština Crveni Krst.

Crkva svetog proroka Ilije sazidana je na temeljima starijeg hrama koji su otkriveni još 1920. godine.

1992. godine podignuta je mala Crkva, zatim je renovirana i osvećena 2005. godine od strane tadašnjeg patrijarha Irineja.

Meštani Donjeg Komrena uz podršku Gradska opštine Crvni Krst ovde tradicionalno litjama i bogosluženjima obeležavaju 2. avgust Svetog proroka Iliju za koga se vezuju brojni običaji i verovanja, a smatra se jednim od najvećih proroka.

Smatra se da je prelaskom na hrišćanstvo srpski narod osobine starog slovenskog boga Peruna, za koga se verovalo da upravlja munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji. Zbog toga veliki broj običaja i verovanja potiče još iz prethrišćanskog vremena dok se Sveti Ilija još naziva i Ilija Gromovnik.

Prema narodnoj tradiciji ovaj svetac se vozi vatrenim kolima koja vuku četiri konja iz čijih nozdrva izbija vatra.

Grmljavina je, po ovom verovanju,  tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Među Srbima postoji izreka “Od Svetog Ilije sunce sve milije”.

Sveti Ilija Prorok u Donjem Komrenu; Foto: Niške Vesti

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com