Zdravlje

Hoće li preživeti dosadašnji model rada Studentskih poliklinika?

Inicijativa Kreni-Promeni saopštila je danas da je prikupila gotovo 27.000 potpisa za jedan dan na peticiji koju su pokrenuli studenti „Ne damo Studentsku polikliniku“. Povod za pokretanje peticije je Nacrt plana optimizacije mreža ustanova zdravstvene zaštite po kome bi se studentske poliklinike spojile sa domovima zdravlja, a studenti se lečili u ovim ustanovama. Javna rasprava o Nacrtu je u toku, ali su studenti već reagovali na ovaj predlog smatrajući da bi ukidanje Studentskih poliklinika stvorilo veći pritisak na domove zdravlja. Inače, Studentske poliklinike postoje u tri univerzitetska grada, Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

 

“Ukidanje Studentske poliklinike bio bi veliki pritisak na Domove zdravlja, a pored studenata, to će uticati i na gradjane koji koriste usluge domova zdravlja na Vračaru, u Novom Sadu i u Nišu”, piše u saopštenju.

 

Direktor Studentske poliklinike Niš dr Radomir Pešić kaže da je predložno spajanje studentskih poliklinika deo šireg plana reorganizacije zdravstva, kojem se on ne protivi, ali zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi smatraju da bi bilo dobro i u intersu studenata, pa i društva, da studentske poliklinike ostanu ovakve kakve jesu, posebne jedinice.

 

Sa tim u vezi Studentska poliklinika u Nišu je dala Predlog za unapređenje Nacrta strategije optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite Republike Srbije i smernice za izradu plana razvoja zdravstvene zaštite do 2035.godine u okviru javne rasprave predlažući nastavak funkcionisanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Niš kao posebne ustanove i to valjano obrazložila.

“Smatramo da su potrebe studenata veoma specifične i podložne promenama usled svih faktora koje period studiranja sa sobom nosi. Usred jednog od najosetljivijih perioda u razvoju svake jedinke, posebno mladih ljudi koji sutradan treba da budu okosnica funkcionisanja i napretka našeg grada, države i društva, smatramo da samo organizacija na nivou zasebne zdravstvene ustanove može adekvatno pratiti i nesmetano odgovoriti svim zdravstvenim izazovoma koji se stavljaju pred ovu populaciju”, navodi se u predlogu Studentske poliklinike Niš.

Štaviše, stoji dalje u predlogu, jedino na taj način, organizacija naše ustanove može držati maksimalni fokus na zdravstveno stanje studenata, tendencije u faktorima rizika po zdravlje studenata, ali i na napore da se maksimalno unaprede stilovi života ove specifične populacije i razviju svi njeni potencijali, ne samo usko zdravstveni.

“Ovakve zahteve je moguće ispuniti samo uz ciljano usmerenje i prilagođavanje rada ustanove studentskim potrebama, menadžmentom koji će biti orijentisan i fokusiran isključivo na rad ustanove sa ovom vulnerabilnom grupom”, navodi se u predlogu.

“Pozdravljamo svaku promenu koja je pozitivna, pa i optimizaciju mreže ustanova zdravstvene zaštite, ali kada se radi o studentima potrebno je napomenuti da su oni posebna populacija koja zahteva posebnu pažnju. Naš predlog je da se još jednom razmotri predlog koji se odnosi na studentske poliklinike kao i njihov značaj za studente i ako je moguće da, i za to postoji način, ostanu posebne zdravstvene jedinice. Konačnu odluku o tome doneće Ministarstvo, Vlada, država. Kakvu god odluku da donesu mi ćemo je ispoštovati”, kaže dr Radomir Pešić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com