Virus KoronaZdravlje

Dnevno u Studentskoj poliklinici u Nišu bude od 25 do 40 prvih pregleda sa simptomima kovid infekcije

Dnevno se Zavodu za zaštitu zdravlja studenata na prvi pregled javi između 20 i 40 studenata sa simptomima kovid infekcije. Od toga 30 do 40 posto njih bude pozitivno na kovid sa lakšom kliničkom slikom, kaže dr Radomir Pešić, direktor ove zdravstvene ustanove.

 

„Brojke u studentskoj populaciji kad je u pitanju Kovid 19 prate opšti trend, ali za sada su sve kliničke slike lake, studenti nastavljaju sa terapijom kod kuće i pod stalnim su nadzorom naših lekara. Do sada su samo dva studenta upućena na dalje lečenje, dok kod ostalih za to nije bilo potrebe“, kaže dr Radomir Pešić.

Dodaje da je bilo nekoliko izolovanih slučajeva da su se studenti namerno izlagali virusu.

dr Radomir Pešić, direktor Zavoda za zaštitu zdravlja studenata

„Prema njihovom sopstvenom priznanju, bilo ih je tek dvoje ili troje, oni su namerno odlazili kod prijatelja za koje su znali da su inficirani, pili iz iste čase i tako se i oni inficirali. Iz njihove priče smo saznali da su želeli na taj način da se prokuže i dobiju potvrdu da su preležali Kovid 19, a sve da bi narednih nekoliko meseci mogli da odlaze u kafiće bez da se vakcinišu“, kaže dr Radomir Pešić.

On naglašava da se radi o izolovanim slučajevima i poziva mlade iz studentske populacije da se vakcinišu jer je to jedini način da,ukoliko dođe do zaražavanja, prođu sa lakšom kliničkom slikom i bez komplikacija.

„Klinička slika kod osoba koje su vakcinisane je mnogo lakša i mogu da period izolacije provedu na kućnom lečenju uz propisanu terapiju, a smanjuje se i mogućnost da prenesu virus drugi osobama“, ističe Pešić.

Pešić dodaje da i među studentima ali i među osobljem klinike ima „povratnika“, odnosno osoba koje su već ležela neki oblik korone.

Prema njegovim rečima ovih dana se javljaju i studenti koji imaju simptome slične simptomima infekcije korona virusom, ali su na testovima, antigenskom kao i PSR negativni.

„Uglavnom je u pitanju grip ili neka druga respiratorna infekcija. Simptomi su slični, ali kada nakon testiranja utvrdimo da su negativni na Kovid 19 krećemo sa terapijom u kućnom lečenju“, zaključuje dr Radomir Pešić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button