Društvo

Herojsko Udruženje 37. motorizovane brigade obeležilo svoju slavu

Udruženje Herojske 37. motorizovane brigade – Raška, svetom liturgijom u Sabornom hramu Svete Trojice Eparhije niške Slavu, obeležilo je svoju slavu, Sveti Stefan, despot srpski. Ovo je inače i slave svim pripadnicima Vojske Srbije.

Ovo Udruženje se po prvi put okupilo i obeležilo slavu, jer su želeli da na još jedan način obogate sećanje na našu tradiciju i da podstaknu ljude na važnost i značaj tradicije, a posebno na važnost i značaj brige o svim ljudima koji su bili spremni i stali na branik otadžbine u vremenu kada je to otadžbina od njih tražila.

“Evidentno je da se ulaže u Vojsku, ona je dobro organizovana i tehnički mnogo spremnija u odnosu na prethodni period. Ali ono što je najvažnije, i poruka ove slave ide u tom pravcu – a to su ljudi. Moramo još više raditi na tome da imamo dovoljno ljudi da sva sredstva sa kojima raspolažemo mogu koristiti. Ipak je čovek najvažniji faktor pre svega odvraćanja od agresije, ali i oružane borbe ukoliko do nje dođe”, ocenio je general u penziji Ljubiša Diković.

Ljubiša Diković, predsednik Udruženja

Ovo Udruženje baštini tradiciju i kulturu sećanja na 37. Motorizovanu brigadu koja je za izuzetne zasluge u odbrani otadžbine od NATO agresije 1999. Godine odlikovana ORDENOM NARODNOG HEROJA. Formirano je 24. marta 2022. godine i za prvog predsednika izabran je komandant generala Ljubiša Diković.

Sveštenik Vlajko Grabež u svojoj molitvi je podsetio na život despota Stefana Lazarevića, koji je sa 12 godina ostao bez oca kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je dao život u Boju na Kosovu. On je dodao da su ga majka Milica i monahinja Jefimija odgojile u velikog rodoljuba i hrišćanina, ali i diplomatu i vojskovođu.

Despot Stefan Lazarević je bio sin i naslednik svetog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine, i kneginje Milice, koja je i sama bila pesnikinja.

Godine 1405. oženio se Jelenom, kćerkom Frančeska II Gatiluzija, gospodara Lezbosa.

Na početku svoje vladavine (1393. godine), Stefan je nosio titulu kneza.

Tek što je napunio 16 godina, majka mu je predala državu na upravljanje i povukla se u svoju zadužbinu Ljubostinju. Srpski despot je postao 1402. godine.

Kako nije imao dece, 1426. godine na saboru u Srebrenici proglašava sestrića Đurđa Brankovića za svog naslednika.

Despot Stefan Lazarević je iznenada umro od moždanog udara u toku lova, 1427. godine kod mesta Crkvine, u zaseoku sela Markovac, u opštini Mladenovac.

Kontroverza oko toga je li despot Stefan Lazarević sahranjen u Manasiji ili Koporinu nije razrešena. Oba manastira su njegove zadužbine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com