DruštvoZdravlje

Gužve u Hitnoj: Promenljivo vreme loše utiče na zdravlje Nišlija

Ova zima nas je uverila da januar i februar ne moraju nužno da podrazumevaju hladno vreme i temperature ispod nule. I koliko god su nam sunčani dani promenili raspoloženje na bolje I trgli nas iz zimske pospanosti, mnogim sugrađanima ovo vreme nije išlo na ruku, kažu u Hitnoj pomoći u Nišu.

Telefoni Hitne pomoći ove zime zvonili su više nego što je to uobičajeno. Iako nije bilo tipičnih zimskih poziva vezanih za poledicu I prelome, sugrađanima su nešto više temperature donele druge probleme.

dr Elizabeta Jovanovic, Zavod za hitnu medicinsku pomoc Nis

Povećan je broj intervencija i na terenu i u ambulanti. Uglavnom su pozivi za javnih mesta… Asmatičari užasno reaguju na ovo vreme, česte su respiratorne infekcije, bolovi u grudima“, navodi dr Elizabeta Jovanović, koja radi prijem i trijažu pacijenata u Hitnoj pomoći.

Najbolje je da se Nišlije, ukoliko primete bilo kakve simptome, odmah jave lekaru, jer bi, navode, lečenje “na svoju ruku” moglo da izazove dodatne posledice.

Pacijenti ujutru reaguju drugačije, ujutru je nizak, uveče skoči, i onda je neophodna terapija. Savet je da za svaku promenu pozovu Hitnu pomoć i da se konsultuju sa nama, a mi onda procenjujemo da li treba da dođu do nas“, navodi dr Jovanović.

U niškom Zavodu za hitnu pomoć takođe upozoravaju sugrađane da se, ukoliko primete simptome boginja, odmah jave lekaru kako bi se na vreme ustanovilo da li je reč o morbilima, I kako bi se što ranije utvrdila klinička slika. Ukoliko je to potrebno lekari pacijente odmah štalju na dalje lečenje, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com