Ekonomija

Forum naprednih tehnologija peti put u Nišu

Peti po redu Forum naprednih tehnologija koji se održava u Nišu biće podeljen u tri tematska dela koji će biti organizovani u oktobru i novembru 2019.godine i u martu 2020.godine.

U prvom delu Foruma, prema rečima Milana Ranđelovića, direktora KLERP-a, od 22. do 25. oktobra, biće održan Specijalizovani Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orjentacije u Oficirskom domu i naučna konferencija TELSIKS 2019, na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je istako da je održavanje Foruma naprednih tehnologija od posebnog i neporocenjivog značaja za grad Niš.

“To je strateški plan našeg grada i oblast u kome će se naš grad razvijati u budućnosti, a Forum je najbolji doprinos toj našoj politici. To je najbolje mesto da se sagledaju svi naši potencijali i kadrovski i privredni, posebno u IT oblasti”, istako je gradonačelnik Bulatović.

Foto: www.ni.rs

Cilj Foruma je prezentacija privrednih, naučno obrazovnih, institucionanih i kadrovskih potencijala Grada Niša i regiona u oblasti naprednihtehnologija.

“Forum naprednih tehnologija će ove godine biti podeljen u tri tematske sredine za odgovarajućim razmakom između događanja”, kaže Ranđelović. “Na taj način pojedinim tematskim celinama pružamo više prostora i veću pažnju javnosti i posetilaca. Tako će 22.oktobra biti održan Sajam zapošljavanja i prifesionalne orjentacije u okviru kojeg će biti i dva panela koja će se baviti tržištem radne snage i kvalifikacionom strukturom stanovništva, dualnim obrazovanjem kao osnovama za razvoj naprednih tehnologija u našem gradu. Iza toga od 23. do 25. biće organizovana naučna konferencija TELSIKS na Elektronskom fakultetu u okviru koje će biti najavljen drugi deo Foruma naprednih tehnologija kroz jedan panel koji ćemo organizovati. Radi se o telekomunikacione infrastrukture kao osnove za razvoj pametmih gradova. Drugi deo Foruma koji će biti organizovan 28.novembra na kome će biti reči o pametnim gradovima”, kazao je Ranđelović.

Treća celina biće otganizovana početkom marta naredne godine, a organizatori se nadaju da će to biti u novootvorenom Naučno -tehnološkom parku.

Specijalizovani Sajam zapošljavanja i Sajam profesionalne orjentacije u Oficirskom domu 22.oktobra.

Foto: www.ni.rs

Direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić pozvao je poslodavce da iskažu svoje potrebe za stručnjacima iz oblasti naprednih tehnologija na sajmu zapošljavanja koji će biti organizovan u okviru Foruma.

„Sajam profesionalne orijentacije biće prilika za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola da vide gde mogu steknu kvalitetno formalno obrazovanje, pošto će se na sajmu predstaviti brojne obrazovne institucije“, izjavio je Matić. “Učestvovaće dvadesetak poslodavaca koji su iskazali potrebe za 100 radnih mesta, prvenstveno se traže radnici elketro i mašinske struke, programeri. To je pokušaj da rešimo trenutnu situaciju na tržištu radne snege i da zadovoljimo potrebe privrede sa potencijalom koji trenutno imamo na tržištu rada”, kazao je Matić.

On je dodao da sa druge strane pokušavaju da kreiraju budućnost grada i pozivaju decu da na jednom mestu vide koja su to znanja i veštine potrebe trižištu rada i kompanijama.

Forum organizuje Grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, u partnerstvu sa Regionalnom pirvrednom komorom, Elektronskim i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Nišu, niškom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje i Klasterom naprednih tehnologija NiCAT.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com