Društvo

Forum mladih naučnika u Nišu – „Ne rugaj se talentima“

Forum mladih naučnika pod sloganom „Ne rugaj se talentima“ biće održan u Nišu 5. marta 2020. godine u svečanoj sali Univerziteta u Nišu. Organizator šestog po redu Foruma je organizacija „Nađi Raula“ iz Niša u saradnji sa ambasadorm Australije u Beogradu.

Učesnici Foruma su mladi talenti, budući naučnici, a neki od govornika biće Isidora Tasić student Medicinskog fakulteta u Nišu, Emilija Jovanović student biologije beogradskog Univerziteta, Sara Milošević učenica Gimnazije u Inđiji, član regionalnog centra za talente „Beograd 2″ i Jelena Zdravković učenica ETŠ „Mija Stanimirović“, koja je 2019. godine predstavljala Srbiju na internacionalnoj olimpijadi iz robotike.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Devojke u nauci. Ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci?“

Ove godine promovišemo devojke u nauci. Imaćemo četiri heroine, četiri mlade i talentovane devojke, koje se bave naukom u svojim školama i na fakultetima. Želimo da ih osnažimo, ali i da motivišemo ostale da krenu njihovim stopama. Nikada ženama od nauke nije bilo lako. Marija Kiri, francuska fizičarka i hemičarka je sama vodila svoje bitke na polju nauke, a koliki je njen značaj i uspeh svedoči istorija. Koliko danas takvih naučnica imaju Srbija i Australija? Naš zadatak je da ih podržimo”, kaže Jovan Milić, idejni tvorac Foruma.

Tradicija Foruma je da svake godine određena država predstavi svoj obrazovni sistem. Ove godine je to Australija čiji je obrazovni sistem izuzetno dobro razvijen, a i dosta dece iz Srbije studira na tamošnjim Univerzitetima.

U sklopu studije slučaja, Elizabet Bakan, druga sekretarka u Ambasadi Australije, predstaviće mogućnosti za školovanje i usavršavanje u Australiji. Biće predstavljen jedan običan radni dan u jedonj od škola u Australiji, što će, nadam se, biti posebno zanimljivo, navodi Milić.

Na svečanom otvaranju premijerno će biti prikazan kratkometražni film „Prijateljstvo dva naroda – prijateljstvo koje traje“ koji govori o diplomatskim odnosima Srbije i Australije. Posebno mesto u programu Foruma imaće projekti koji su urađeni zajedničkim snagama dva naroda.

Forum mladih naučnika 2015. godine je pokrenulo troje, tada, srednjoškolaca, iskoristivši svoje učeničke stipendije.

Danijela, Stefan i ja, tada mladi takmičari na takmičenjima u znanju, pokrenuli smo ovaj događaj od svojih učeničkih stipendija i ni slutili nismo da će on postati ovako dobro prihvaćen u našoj lokalnoj zajednici. Na želja je bila da apelujemo na mlade, ali i one malo starije da se ne rugaju talentima, već da ih podrže i daju im mogućnost da rašire svoja krila i zaplove u „igru“ koja se zove život, objašnjava Milić.

Na svečanom otvaranju Foruma nastupiće Vojni orkestar i dečiji hor „Čarolija“.

Ulaz je slobodan, uz prijavu na sajtu (findraoul).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com