Kultura

Film “Ko to tamo peva” proglašen za kulturno dobro Srbije

Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, proglasila sto srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja.

Jugoslovenska kinoteka mora po hitnom postupku da pristupi procesu restauracije filmova koji su proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja. Taj izbor, na koji imamo pravo, ali i obavezu kao filmski arhiv Republike Srbije, sačinili smo u saradnji sa istaknutim teoretičarima, profesorima i kritičarima, a obuhvatili smo period od prvog srpskog igranog filma Karađorđe iz 1911. do kraja 1999. godine”, objasnio je direktor kinoteke Jugoslav Pantelić.

Print Screen: YouTube

“Došli smo do reprezentativne liste koja će nam pomoći u određivanju prioriteta za restauraciju. Cilj je da dela iz istorije naše kinematografije javnosti možemo da prikažemo na kvalitetnim kopijama“, dodao je Pantelić.

Na vrhu liste je, kao i prilikom više ranijih glasanja, Ko to tamo peva. Slede Skupljači perja, Tri, Kad budem mrtav i beo, WR – Misterije organizma, Buđenje pacova, Maratonci trče počasni krug, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT, Marš na Drinu, Podzemlje, Jutro, Zaseda…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com