Kultura

Digitalno restaurisana verzija filma “Ko to tamo peva” u NKC-u

U sredu, 24. januara u 19 sati, u maloj sali Niškog kulturnog centra, ljubitelji filma moći će da prisustvuju projekciji digitalno restaurisane verzije kultnog filma „Ko to tamo peva“, Slobodana Šijana iz 1980. godine. U okviru projekta „VIP Kinoteka“ na ovaj način, za početak, biće digitalizovano deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja, snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine

 

Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova srpske “sedme umetnosti” koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Prvi u nizu prikazaće se kultni film domaće kinematografije koji je proglašen za najbolji srpski film – „Ko to tamo peva“.

Gala premijera ovog restauriranog i digitalizovanog filma u Beogradu održana je 14. decembra 2017. godine.

U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića i drugih.

Projektom “Vip Kinoteka”, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Digitalna restauracija je tehnika koju sve evropske i svetske kinoteka koriste kako bi očuvale filmsku baštinu za budućnost.

Ulaz na projekciju filma “Ko to tamo peva” je slobodan.

http://www.youtube.com/watch?v=bEMc9HAC_mk

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com