Stari Niš

Kako je izgledalo obeležavanje Milanskog edikta u Nišu 1913. godine (VIDEO)

Povodom 1600 godina donošenja Milanskog edikta i 35 godina oslobođenja Niša od Turaka, na inicijativu episkopa niškog Dositeja, organizovana je velika proslava od 28. do 30. decembra 1913. godine, koja je zabeležena kamerama.

Restauracija filma objavljena je 2013. godine u Odeljenju digitalne restauracije Arhiva Jugoslovenske kinoteke sa dubl pozitiva (prve kamere) koji je pronađen u Arhivu Jugoslovenske kinoteke i nitratnog pozitiva (druge kamere) koji je pronađen 2005. godine u Filmskom arhivu Austrije u Beču.

Svečanostima su prisustvovali regent Aleksandar, princ Pavle, predsednik vlade Nikola Pašić, mitropolit srpski Dimitrije, episkopi, sveštenstvo i mnogobrojni građani Niša, navode o ovoj proslavi iz Jugoslovenske kinoteke.

Od stranih gostiju prisustvovali su ruski carski poslanik Nikolaj Hartvig, poslanici saveznica Srbije u II balkanskom ratu, Rumunije, Grčke i Bugarske, kao i predstavnici Ruske pravoslavne crkve na čelu sa Anastasijem, episkopom Jamburškim i rektorom Petrogradske duhovne akademije.

Film prati dolazak regenta Aleksandra i princa Pavla na nišku železničku stanicu, i svečanu povorku koja se formirala pred niškom Sabornom crkvom, posle svečane službe u čast Milanskog edikta. Litija u kojoj su bili sveštenici, visoke zvanice i mnogobrojni građani se uputila glavnim niškim ulicama ka novopodignutom spomeniku sveštenicima obešenim od strane Turaka 1821 godine, a spomenik je osvetio episkop jamburški Anastasije. Poslednjeg dana proslave, 30 decembra zvanice su obišle staru nišku crkvu Svetog Pantelejmona, a potom su obišli artiljerijsku kasarnu i prisutvovali reviji haubičkih jedinica, navode o filmu iz Jugoslovenske kinoteke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com